Pierogi z kapustą i grzybami
81 pierogów
Składniki:
Ciasto:
Z tego przepisu (link).
Farsz:
1 słoik litrowy suszonych grzybów
1 kg kiszonej kapusty
1 marchewka
1 pietruszka
sól i pieprz
3 łyżki oleju
3 cebule
Sposób przygotowania:
Grzyby opłukać,
zalać zimną wodą i odstawić na 6 godzin lub na całą noc. Następnego dnia
zagotować, dodać obraną marchewkę, pietruszkę i gotować aż będą miękkie. Pod
koniec gotowania doprawić solą i pieprzem.
Kapustę ugotować w
300 ml wody do miękkości z dodatkiem soli (ok. 45 minut), dokładnie odcisnąć.
Grzyby, marchewkę i
pietruszkę odcedzić, zachowując wywar (wykorzystać do np. do zupy grzybowej).
Bardzo dobrze odcisnąć z wody i razem z kapustą zmielić w maszynce do mięsa o
bardzo dużych oczkach, ok 1 cm średnicy. Jeśli nie mamy maszynki, grzyby i
warzywa można też drobno posiekać na desce.
Na patelni na oleju
zeszklić cebule, dodać do farszu. Składniki farszu dobrze wyrobić, łącząc
wszystkie składniki, doprawić solą i pieprzem.
Ciasto podzielić na
4 części, kolejno rozwałkowywać na placki. Małą szklanką wycinać kółeczka, na
środek nakładać farsz, składać na pół i zlepiać brzegi w pierogi.
Gotować do
miękkości, przez około 3 - 5 minut. Można sprawdzić czy pierogi są już miękkie,
odławiając jednego na łyżkę cedzakową i dotykając palcem. Podawać ze smażoną na
oleju pokrojoną cebulą.
Komentarze
Prześlij komentarz