Polędwiczki wieprzowe z dressingiem z czosnku, anchois i cytryny


2 porcje

Składniki:
250 g polędwicy wieprzowej
100 g liści szpinaku świeżego
4 filety anchois
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy
sok z połówki cytryny
½ łyżeczki musztardy Dijon
pieprz


Sposób przygotowania:

Rozgrzać mocno patelnię grillową. Pokroić polędwicę na plastry centymetrowej grubości, włożyć między dwa kawałki folii i lekko rozbić za pomocą wałka do ciasta.

Każdy plaster posmarować z obu stron oliwą, aby zapobiec przywieraniu i położyć na gorącej patelni grillowej. Dobrze podsmażyć mięso z jednej strony (4 minuty - powinny pojawić się ślady kratek grilla), a potem z drugiej (niecałą minutę).

Przygotować dressing. Połączyć anchois i czosnek z oliwą, sokiem z cytryny, musztardą i sporą ilością czarnego pieprzu.

Położyć na talerzu garść szpinaku, na nim 3-4 kawałki mięsa i polać obficie dressingiem.

Komentarze