Polędwiczki wieprzowe z dressingiem z czosnku, anchois i cytryny
2 porcje
Składniki:
250 g polędwicy wieprzowej
100 g liści szpinaku świeżego
4 filety anchois
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy
sok z połówki cytryny
½ łyżeczki musztardy Dijon
pieprz
100 g liści szpinaku świeżego
4 filety anchois
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy
sok z połówki cytryny
½ łyżeczki musztardy Dijon
pieprz
Sposób przygotowania:
Rozgrzać mocno patelnię grillową. Pokroić polędwicę na plastry centymetrowej grubości, włożyć między dwa kawałki folii i lekko rozbić za pomocą wałka do ciasta.
Każdy plaster posmarować z obu stron oliwą, aby zapobiec przywieraniu i położyć na gorącej patelni grillowej. Dobrze podsmażyć mięso z jednej strony (4 minuty - powinny pojawić się ślady kratek grilla), a potem z drugiej (niecałą minutę).
Przygotować dressing. Połączyć anchois i czosnek z oliwą, sokiem z cytryny, musztardą i sporą ilością czarnego pieprzu.
Położyć na talerzu garść szpinaku, na nim 3-4 kawałki mięsa i polać obficie dressingiem.
Każdy plaster posmarować z obu stron oliwą, aby zapobiec przywieraniu i położyć na gorącej patelni grillowej. Dobrze podsmażyć mięso z jednej strony (4 minuty - powinny pojawić się ślady kratek grilla), a potem z drugiej (niecałą minutę).
Przygotować dressing. Połączyć anchois i czosnek z oliwą, sokiem z cytryny, musztardą i sporą ilością czarnego pieprzu.
Położyć na talerzu garść szpinaku, na nim 3-4 kawałki mięsa i polać obficie dressingiem.
Komentarze
Prześlij komentarz