Puree ziemniaczane z groszkiem i miętą


4 porcje

Składniki:
30 liści świeżej mięty
450 g ziemniaków, pokrojonych na kawałki
230 g wody
1 łyżeczka soli
450 g groszku zielonego, mrożonego (uprzednio rozmrożonego)
30 g masła
30 g jogurtu naturalnego
1-2 szczypty gałki muszkatołowej
1-2 szczypty pieprzu

Sposób przygotowania:

Do TM włożyć miętę, rozdrobnić 5s/obr.8. Przełożyć do innego naczynia. 

Do TM włożyć ziemniaki, dodać wodę i sól, podgrzać 15min/98°C/obr.1.

Dodać groszek, podgrzać 10min/98°C/obr.1.

Dodać masło, jogurt, gałkę muszkatołową, pieprz i miętę, wymieszać 25s/obr.4.

Podawać jako dodatek do potraw z ryb lub mięsa.

Komentarze