Ryż gotowany
2 porcje
Składniki:
1 szklanka ryżu
2 szklanki wrzątku
3 łyżki oleju
1 szczypta soli
2 szklanki wrzątku
3 łyżki oleju
1 szczypta soli
Sposób przygotowania:
Ryż przepłukać na sicie, aż woda zmieni kolor z białej na przeźroczystą.
Zagotować wodę z olejem i solą. Wrzucić ryż. Zamieszać by ryż się nie przykleił do garnka. Zagotować ponownie.
Zmniejszyć na minimalny ogień i przykryć pokrywką. Gotować 10-12 minut.
Na wierzchu ryż powinien być suchy, a po włożeniu łyżki i odgarnięciu, na dnie może się znaleźć warstewka wody. Wyłączyć kuchenkę. Ryż pozostawić pod przykryciem jeszcze 10 minut.
Podawać.
Zagotować wodę z olejem i solą. Wrzucić ryż. Zamieszać by ryż się nie przykleił do garnka. Zagotować ponownie.
Zmniejszyć na minimalny ogień i przykryć pokrywką. Gotować 10-12 minut.
Na wierzchu ryż powinien być suchy, a po włożeniu łyżki i odgarnięciu, na dnie może się znaleźć warstewka wody. Wyłączyć kuchenkę. Ryż pozostawić pod przykryciem jeszcze 10 minut.
Podawać.
Komentarze
Prześlij komentarz