Sałatka z cukinią, kaszą bulgur i kozim serem


4 porcje

Składniki:
3 ząbki czosnku
500 g cukinii
10 łyżek oliwy z oliwek
sól, pieprz
½ łyżeczki oregano suszonego
150-200 g kaszy bulgur
300-400 ml bulion warzywny
½ cytryny
1-2 łyżeczki miodu
100 g sera koziego

1-2 łyżeczki czarnuszki

Sposób przygotowania:

Czosnek i cukinię pokroić w cienkie plasterki. Cukinię podsmażyć porcjami na odrobinie rozgrzanej oliwy z oliwek przez ok. 3 minuty z każdej strony, doprawiając solą, pieprzem i oregano. Pod koniec smażenia ostatniej porcji dodać czosnek i smażyć razem przez 1-2 minuty.

Kaszę bulgur zagotować z 300 ml bulionu warzywnego. Gotować przez ok. 10 minut na małym ogniu. W razie potrzeby dodać więcej bulionu. Ostudzić.

Cukinię i czosnek dodać do kaszy bulgur i wymieszać. Otrzeć skórkę z wyszorowanej cytryny i wycisnąć z niej sok. 4 łyżki oliwy z oliwek połączyć z sokiem z cytryny i miodem. Doprawić skórką z cytryny, solą i pieprzem, dodać do sałatki, wymieszać. Odstawić pod przykryciem na co najmniej 1 godzinę do przegryzienia się smaków.


Ser kozi odsączyć i pokruszyć. Sałatkę ponownie doprawić, posypać pokruszonym serem i czarnuszką. Podawać schłodzoną.

Komentarze