Zupa krem z białych warzyw
4-6 porcji
Składniki:
1 cebula
1 ząbek czosnku
15 g oliwy
1 por
2 korzenie pietruszki
1/2 selera
1 ziemniak
300 g kalafiora (mrożonego)
200 g ciecierzycy z puszki
750 ml bulionu (1,5 łyżeczki koncentratu + woda)
250 ml mleka + 125 ml kremówki
przyprawy: 1 łyżeczka startego
imbiru, 1/2 łyżeczki białego pieprzu, 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
opcjonalnie: 2 korzenie topinamburu
lub 3 białe szparagi
Sposób przygotowania:
Do TM włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić 5s/obr.5. Zgarnąć kopystką.
Dodać oliwę, dusić 3min/120°C/obr.1.
Dodać pora, pietruszkę, seler, ziemniaka, kalafiora, szparagi i ciecierzycę oraz bulion, gotować 25min/100°C/
/obr.1.
Dodać mleko, kremówkę oraz przyprawy, gotować 2min/100°C/obr.1.
Zmiksować 1min/obr.5-10. Doprawić do smaku.
Dodać oliwę, dusić 3min/120°C/obr.1.
Dodać pora, pietruszkę, seler, ziemniaka, kalafiora, szparagi i ciecierzycę oraz bulion, gotować 25min/100°C/

Dodać mleko, kremówkę oraz przyprawy, gotować 2min/100°C/obr.1.
Zmiksować 1min/obr.5-10. Doprawić do smaku.
Komentarze
Prześlij komentarz