Zupa meksykańska z batatami, kurczakiem i soczewicą


4 porcje

Składniki:
2 łyżki oliwy
1 duża cebula
4 ząbki czosnku
1 batat
2/3 szklanki czerwonej soczewicy
2 litry bulionu, rosołu, wywaru
2 piersi kurczaka
1/2 szklanki śmietanki 30%

przyprawy: po 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, słodkiej papryki, ostrej papryki, kurkumy, suszonego oregano, kolendry oraz sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Batata i cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Czosnek zetrzeć na drobnej tarce lub przepuścić przez praskę. Warzywa włożyć do garnka, wlać oliwę i co chwilę mieszając podsmażać przez ok. 5 minut.

Dodać suchą, przepłukaną soczewicę oraz przyprawy i mieszając smażyć przez minutę.

Dodać gorący bulion i zagotować. W gotujący się wywar włożyć pierś kurczaka pokrojoną w kosteczkę. Doprawić pieprzem i w razie potrzeby solą.

Zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 15 minut. Zdjąć z ognia, dodać śmietankę i wymieszać.


Podawać z posiekaną kolendrą lub natką oraz papryczką chili. Można skropić sokiem z limonki.

Komentarze