Zupa meksykańska z batatami, kurczakiem i soczewicą
4 porcje
Składniki:
2 łyżki oliwy
1 duża cebula
4 ząbki czosnku
1 batat
2/3 szklanki czerwonej soczewicy
2 litry bulionu, rosołu, wywaru
2 piersi kurczaka
1/2 szklanki śmietanki 30%
przyprawy: po 1/2 łyżeczki kminu
rzymskiego, słodkiej papryki, ostrej papryki, kurkumy, suszonego oregano,
kolendry oraz sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Batata i cebulę
obrać i pokroić w kosteczkę. Czosnek zetrzeć na drobnej tarce lub przepuścić
przez praskę. Warzywa włożyć do garnka, wlać oliwę i co chwilę mieszając
podsmażać przez ok. 5 minut.
Dodać suchą,
przepłukaną soczewicę oraz przyprawy i mieszając smażyć przez minutę.
Dodać gorący bulion
i zagotować. W gotujący się wywar włożyć pierś kurczaka pokrojoną w kosteczkę.
Doprawić pieprzem i w razie potrzeby solą.
Zmniejszyć ogień i
gotować przez ok. 15 minut. Zdjąć z ognia, dodać śmietankę i wymieszać.
Podawać z posiekaną
kolendrą lub natką oraz papryczką chili. Można skropić sokiem z limonki.
Komentarze
Prześlij komentarz