Ciasto ananasowe bez pieczenia



14 porcji

Składniki:
220 g herbatników (lub kokosanek lub ciasteczek owsianych)
100 g masła, pokrojonego na kawałki
2 puszki plastrów ananasa w syropie (ok. 700 g ananasa i 400 g syropu) - co zostanie to na ozdobę
140 g galaretki ananasowej (2 opakowania) lub cytrynowej
500 g śmietany 30%, schłodzonej
1 opakowanie galaretki (pomarańczowej, brzoskwiniowej)

Sposób przygotowania:

Przygotować tortownicę o średnicy 26 cm.

Do TM włożyć herbatniki i masło, rozdrobnić 10s/obr.6. Przesypać do przygotowanej tortownicy, równomiernie rozprowadzić i docisnąć dłońmi, odstawić do lodówki. TM opłukać.

Do TM włożyć ananasa, dodać 400 g syropu z puszki i galaretkę, rozdrobnić 20s/obr.5, następnie podgrzewać 10min/70°C/obr.1. Przelać do innego naczynia, odstawić na ok. 2 godziny do całkowitego ostudzenia. Umyć i osuszyć TM.

Założyć motylek. Do TM wlać śmietanę, ubijać do uzyskania odpowiedniej konsystencji obr.3.

Ubijać kolejne 40s/obr.3, w tym czasie przez otwór stopniowo dodawać galaretkę ananasową. Zdjąć motylek. Masę przełożyć do tortownicy z przygotowanym spodem. Udekorować kawałkami ananasa, lekko je wciskając w masę. Odstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny.

Galaretkę rozpuścić w 400 ml wrzątku, ostudzić i zalać wierzch ciasta.

Komentarze