Ciasto na pizzę
przepis na 1 pizzę/ max. 6 pizz
Składniki:
Ciasto (pizza 36 cm średnicy):
176 g mąki*
114 ml wody (nie kranówy)
0.38 g drożdży instant piwnych suchych (np. Dr'Oetker)
7 g soli
3 g oliwy
(mąka semolina do podsypywania)
Sos (na lenia):
250 g gram domowej passaty, lub passaty rustica (najlepiej zrobić z
pomidorów San Marzano)
20 g keczupu lub łyżeczka cukru
zioła/majeranek
Sposób przygotowania:
Do wody dodać drożdże, wymieszać i odstawić na 2 min. Dodać resztę
składników i wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i sprężyste (minimum 15 minut).
Odstawić do odpoczęcia na 30 minut. Uformować kulki jeśli z ciasta będzie
więcej placków. Włożyć do szczelnego pojemnika i umieścić w lodówce (na około
12-24h). Pozwoli to pizzy dojrzeć (nie wyrosnąć) -> patrz reakcja Maillarda
na wikipedii. Wyjąć z lodówki na 8-12h przed pieczeniem (znów zależność
od rodzaju-siły mąki) w celu wyrośnięcia.
Uformować gładką kulkę i rozciągnąć ciasto na jak najcieńsze (nie
wałkujemy).
Posmarować sosem i ułożyć wybrane składniki. Mozzarella potrzebuje około 3
minut pieczenia, więc jak pieczecie w piekarniku elektrycznym bez kamienia to
dodać ją na ostatnie 3 minuty pieczenia.
Piec w jak najwyższej temperaturze (min 275°C w piekarniku - ile się
da), lub 360°C na grillu gazowym, najlepiej na kamieniu granitowym**/szamotowym,
ew. na perforowanej blaszce.
Czas pieczenia zależy od formy/kamienia i temperatury. W elektrycznym
piekarniku w temp. 275°C na perforowanej blaszce jest to około 8 minut. Na
kamieniu w temp 300°C czas to około 3-4 minut.
* mąka typu 00. Najlepiej profesjonalna mąka do wypieku pizzy (do kupienia
np. w Makro, lub w internetach). Przepis opracowany dla mąki Lubella Perfecja
Specjale (13 g białka/100 g o sile około W300-330). Szukajcie mąki o zawartości
białka minimum 12 g/100 g. Będzie to mąka o sile około W220, czyli o czasie
wyrastania około 2h. Silniejsze mąki dadzą lepsze ciasto, ale czas wyrastania
może być nawet 18h i dłużej.
** kamień granitowy 40x40cm można kupić w OBI za 17-20zł
kalkulator składników: http://klubmilosnikowpizzy.pl/kalkulator-pizzy/
Komentarze
Prześlij komentarz