Ciasto na pizzę



przepis na 1 pizzę/ max. 6 pizz

Składniki:

Ciasto (pizza 36 cm średnicy):
176 g mąki*
114 ml wody (nie kranówy)
0.38 g drożdży instant piwnych suchych (np. Dr'Oetker)
7 g soli
3 g oliwy
(mąka semolina do podsypywania)

Sos (na lenia):
250 g gram domowej passaty, lub passaty rustica (najlepiej zrobić z pomidorów San Marzano)
20 g keczupu lub łyżeczka cukru

zioła/majeranek


Sposób przygotowania:

Do wody dodać drożdże, wymieszać i odstawić na 2 min. Dodać resztę składników i wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i sprężyste (minimum 15 minut). Odstawić do odpoczęcia na 30 minut. Uformować kulki jeśli z ciasta będzie więcej placków. Włożyć do szczelnego pojemnika i umieścić w lodówce (na około 12-24h). Pozwoli to pizzy dojrzeć (nie wyrosnąć) -> patrz reakcja Maillarda na wikipedii.  Wyjąć z lodówki na 8-12h przed pieczeniem (znów zależność od rodzaju-siły mąki) w celu wyrośnięcia. 

Uformować gładką kulkę i rozciągnąć ciasto na jak najcieńsze (nie wałkujemy). 
Posmarować sosem i ułożyć wybrane składniki. Mozzarella potrzebuje około 3 minut pieczenia, więc jak pieczecie w piekarniku elektrycznym bez kamienia to dodać ją na ostatnie 3 minuty pieczenia.

Piec w jak najwyższej temperaturze (min 275°C w piekarniku - ile się da), lub 360°C na grillu gazowym, najlepiej na kamieniu granitowym**/szamotowym, ew. na perforowanej blaszce. 
Czas pieczenia zależy od formy/kamienia i temperatury. W elektrycznym piekarniku w temp. 275°C na perforowanej blaszce jest to około 8 minut. Na kamieniu w temp 300°C czas to około 3-4 minut.

* mąka typu 00. Najlepiej profesjonalna mąka do wypieku pizzy (do kupienia np. w Makro, lub w internetach). Przepis opracowany dla mąki Lubella Perfecja Specjale (13 g białka/100 g o sile około W300-330). Szukajcie mąki o zawartości białka minimum 12 g/100 g. Będzie to mąka o sile około W220, czyli o czasie wyrastania około 2h. Silniejsze mąki dadzą lepsze ciasto, ale czas wyrastania może być nawet 18h i dłużej.

** kamień granitowy 40x40cm można kupić w OBI za 17-20zł

Komentarze