Makaron curry z kurczakiem i szpinakiem


2 porcje

Składniki:
125 g makaronu wstążki np. pappardelle, tagliatelle
150 g szpinaku (można użyć mrożony)
200 g filetu z kurczaka
przyprawa do kurczaka
mąka ziemniaczana
sól, pieprz
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy
5 kawałków suszonych pomidorów (posiekanych)
1 łyżeczka curry (przyprawy w proszku)
szczypta kurkumy

80 ml śmietanki 30%


Sposób przygotowania:

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. W międzyczasie umyć i osuszyć szpinak (jeśli używamy świeży). 

Pierś kurczaka pokroić w kosteczkę, doprawić solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Obtoczyć w mące ziemniaczanej. Rozgrzać oliwę na patelni, włożyć kurczaka i obsmażyć z każdej strony. Odłożyć na inne naczynie.

Na patelni udusić szpinak. Następnie dodać starty czosnek, przyprawę curry, kurkumę oraz suszone pomidory i smażyć mieszając przez minutę.


Dodać śmietankę, wymieszać i zagotować. Doprawić w razie potrzeby solą i pieprzem. Dodać kurczaka. Na patelnię z sosem włożyć makaron, wymieszać i chwilę pogotować aby sos zgęstniał. Wyłożyć do talerzy.

Komentarze