Makaron curry z kurczakiem i szpinakiem
2 porcje
Składniki:
125 g makaronu wstążki np.
pappardelle, tagliatelle
150 g szpinaku (można użyć mrożony)
200 g filetu z kurczaka
przyprawa do kurczaka
mąka ziemniaczana
sól, pieprz
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy
5 kawałków suszonych pomidorów (posiekanych)
1 łyżeczka curry (przyprawy w
proszku)
szczypta kurkumy
80 ml śmietanki 30%
Sposób przygotowania:
Makaron ugotować al
dente w osolonej wodzie. W międzyczasie umyć i osuszyć szpinak (jeśli używamy świeży).
Pierś kurczaka
pokroić w kosteczkę, doprawić solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Obtoczyć w mące ziemniaczanej. Rozgrzać oliwę na
patelni, włożyć kurczaka i obsmażyć z każdej strony. Odłożyć na inne naczynie.
Na patelni udusić szpinak. Następnie dodać starty czosnek, przyprawę curry, kurkumę oraz suszone pomidory i smażyć
mieszając przez minutę.
Dodać śmietankę,
wymieszać i zagotować. Doprawić w razie potrzeby solą i pieprzem. Dodać kurczaka. Na
patelnię z sosem włożyć makaron, wymieszać i chwilę pogotować aby sos
zgęstniał. Wyłożyć do talerzy.
Komentarze
Prześlij komentarz