Muffinki bananowe



12 babeczek

Składniki:
4 dojrzałe banany
150 g brązowego cukru
2 jajka
75 g miękkiego masła
1 opakowania cukru waniliowego (20 g)
170 g mąki pszennej
1 szczypty soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody spożywczej
1 garść rodzynek (wiórek kokosowych, żurawiny itp.)
1 garść orzechów włoskich (lub innych orzechów)


Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki oprócz rodzynek oraz orzechów należy włożyć do naczynia miksującego. Thermomix nastawiamy na 3min/obr.4

Następnie wsypać rodzynki i orzechy. Miksować 10sek/obr.3. Przelać ciasto do foremek silikonowych na muffinki. 

Piec w nagrzanym piekarniku 55 minut w 180°C.

Uwaga, ciasto wyjdzie ciemne i to dobrze.

Komentarze