Placuszki rybne
4 porcje
Składniki:
2 duże
ziemniaki do pieczenia, umyte i pokrojone na duże kawałki
3 łyżki oleju rzepakowego
2 filety z łososia, każdy po 200 g
sól i pieprz
4 dymki pokrojone na cienkie plasterki
1 pęczek świeżego kopru, posiekany
1 jajo, lekko roztrzepane
Sos chrzanowy:
2 łyżki chrzanu
2 łyżki ketchupu
2 łyżki majonezu
3 łyżki oleju rzepakowego
2 filety z łososia, każdy po 200 g
sól i pieprz
4 dymki pokrojone na cienkie plasterki
1 pęczek świeżego kopru, posiekany
1 jajo, lekko roztrzepane
Sos chrzanowy:
2 łyżki chrzanu
2 łyżki ketchupu
2 łyżki majonezu
Sposób przygotowania:
Do TM wlać 1 litr wody, w koszyczku umieścić ziemniaki pokrojone w drobną kostkę. Na górnej nakładce ułożyć rybę, posypać solą i pieprzem. Parować 25min/Varoma/obr.1. lub aż ziemniaki będą miękkie przy nakłuwaniu widelcem. Rozgnieść ziemniaki na pure. W dużej misce umieścić pure z
ziemniaków i rybę, dodać sól i pieprz. Dodać dymki, koperek, jajo i dobrze
wymieszać. Uformować 8-9 dużych placków. Jeśli masa jest zbyt rzadka i nie da się z
niej uformować placków, dodać trochę bułki tartej. Rozgrzać dużą patelnię i
wlać na nią olej. Smażyć placuszki na złoto.
Podawać z sosem chrzanowym - wystarczy wymieszać wszystkie składniki na sos.
Można też podawać z sosem koperkowym (przepis).
Komentarze
Prześlij komentarz