Syrop z aronii
2 litry syropu
Składniki:
1 kg owoców aronii, najlepiej przemrożonej
500 g cukru
500 ml wody
1 cytryna (lub łyżka kwasku cytrynowego)
500 g cukru
500 ml wody
1 cytryna (lub łyżka kwasku cytrynowego)
Sposób przygotowania:
Owoce zagotować z wodą. Potem gotować jeszcze 40 minut na średnim ogniu.
Sok przestudzić, potem odcedzić. Najlepiej pozostawić na całą noc by owoce puściły więcej soku.
Do odcedzonego soku dodać cukier i gotować aż cukier się rozpuści - mieszając co jakiś czas by się nie przypalił.
Przelać do butelek gorący.
Sok przestudzić, potem odcedzić. Najlepiej pozostawić na całą noc by owoce puściły więcej soku.
Do odcedzonego soku dodać cukier i gotować aż cukier się rozpuści - mieszając co jakiś czas by się nie przypalił.
Przelać do butelek gorący.
Komentarze
Prześlij komentarz