Prowansalska zupa z domowym pesto


4 porcje

Składniki:

Pesto
30 g sera parmezan, pokrojonego na kawałki
4 ząbki czosnku
12 liści bazylii, świeżej

100 g oliwy z oliwek

Zupa
30 g cebulki dymki, tylko białej części
3 ząbki czosnku
20 g bulwy kopru włoskiego
10 g oliwy z oliwek
100 g marchewki, pokrojonej na kawałki
100 g cukinii, pokrojonej na kawałki
100 g pomidorów, bez skóry
100 g grochu suszonego, połówek (wcześniej namoczony przynajmniej godzinę)
100 g zielonej fasolki szparagowej, świeżej, pokrojonej na 2 cm kawałki
1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
1100 g wody
1 - 2 łyżeczki soli
2 - 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego

75 g makaronu, penne

Sposób przygotowania:

Pesto
Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić 10s/obr.10.

Dodać czosnek i bazylię, rozdrobnić 6s/obr.5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.


Założyć motylek. Wymieszać 2min/obr.4, w tym czasie stopniowo wlewać oliwę na pokrywę naczynia miksującego tak, aby spływała cienką strużką wokół założonej miarki na obracające się noże tworząc emulsję. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.

Zupa
Do naczynia miksującego włożyć cebulkę dymkę, czosnek i koper włoski, rozdrobnić 5s/obr.5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.

Dodać oliwę, dusić bez założonej miarki 3min/120°C/obr.Gentle stir setting.

Dodać marchewkę, cukinię i pomidory, rozdrobnić 5s/obr.4.5.

Dodać groch, fasolkę szparagową, koncentrat bulionu warzywnego, wodę, sól i pieprz, gotować 30min/100°C/Counter-clockwise operation/obr.Gentle stir setting.

Dodać makaron, gotować zgodnie z czasem podanym na opakowaniu/100°C/Counter-clockwise operation/obr.Gentle stir setting.


Zupę polać pesto, podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

Komentarze