Prowansalska zupa z domowym pesto
4 porcje
Składniki:
Pesto
Zupa
Pesto
30 g sera parmezan, pokrojonego na
kawałki
4 ząbki czosnku
12 liści bazylii, świeżej
100 g oliwy z oliwek
Zupa
30 g cebulki dymki, tylko białej
części
3 ząbki czosnku
20 g bulwy kopru włoskiego
10 g oliwy z oliwek
100 g marchewki, pokrojonej na kawałki
100 g cukinii, pokrojonej na kawałki
100 g pomidorów, bez skóry
100 g grochu suszonego, połówek (wcześniej namoczony przynajmniej godzinę)
100 g zielonej fasolki szparagowej,
świeżej, pokrojonej na 2 cm kawałki
1 łyżeczka koncentratu bulionu
warzywnego, wykonanego w TM
1100 g wody
1 - 2 łyżeczki soli
2 - 3 szczypty pieprzu czarnego,
mielonego
75 g makaronu, penne
Sposób przygotowania:
Pesto
Zupa
Pesto
Do czystego i suchego naczynia
miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić 10s/obr.10.
Dodać czosnek i bazylię, rozdrobnić 6s/obr.5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
Założyć motylek. Wymieszać 2min/obr.4, w tym czasie
stopniowo wlewać oliwę na pokrywę naczynia miksującego tak, aby spływała cienką
strużką wokół założonej miarki na obracające się noże tworząc emulsję.
Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
Zupa
Do naczynia miksującego włożyć cebulkę
dymkę, czosnek i koper włoski, rozdrobnić 5s/obr.5. Składniki zgarnąć
kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
Dodać oliwę, dusić bez założonej
miarki 3min/120°C/obr.
.

Dodać marchewkę, cukinię i pomidory,
rozdrobnić 5s/obr.4.5.
Dodać groch, fasolkę szparagową,
koncentrat bulionu warzywnego, wodę, sól i pieprz, gotować 30min/100°C/
/obr.
.


Dodać makaron, gotować zgodnie z
czasem podanym na opakowaniu/100°C/
/obr.
.


Zupę polać pesto, podawać bezpośrednio
po przygotowaniu.
Komentarze
Prześlij komentarz