Sałatka z kaszą bulgur, kurczakiem i sosem mango-tahini
4 porcje
Składniki:
Sos mango-tahini
Sałatka
Sos mango-tahini
45 g ziaren sezamu
30 g oleju
słonecznikowego
300 g mango,
dojrzałego, pokrojonego na kawałki (może być z puszki)
1 ząbek czosnku
1 łyżka octu
jabłkowego
1 łyżka oliwy z
oliwek
60 g wody,
mineralnej, niegazowanej
¼ - ½ łyżeczki
chili, mielonego
¼ łyżeczki soli
1 szczypta pieprzu
czarnego, mielonego
Sałatka
400 g filetów z
piersi kurczaka, pokrojonych wzdłuż na paski grubości 2-3 cm
50 g oliwy z oliwek
2 ½ łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu
czarnego, mielonego
1 łyżeczka papryki
słodkiej, mielonej
¼ łyżeczki chili,
mielonego
1 łyżeczka kminu
rzymskiego, mielonego
1000 g wody
170 g kaszy bulgur
10 - 15 g natki
pietruszki, świeżej, tylko liście
30 g cebuli dymki,
przekrojonej na pół, tylko biała część
200 g czerwonej
papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
200 g białej
ciecierzycy, z puszki, odsączonej z zalewy
80 g czarnych
oliwek, bez pestek, odsączonych z zalewy, przekrojonych na pół
2 łyżki soku z
cytryny, świeżo wyciśniętego
Sposób przygotowania:
Sos mango-tahini
Dodać mango,
czosnek, ocet jabłkowy, oliwę, wodę, chili, sól i pieprz, zmiksować 12s/obr.8.
Sałatka
Na pokrywie
naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej ziarna sezamu. Ziarna
sezamu uprażyć na suchej, rozgrzanej patelni.
Do czystego i
suchego naczynia miksującego wsypać uprażony sezam, zmielić 20s/obr.9. Sezam
zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
Dodać olej,
zmiksować 30s/obr.6-8, stopniowo zwiększając obroty.
Powstały sos przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki.
Sałatka
Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę,
odważyć do niej kurczaka, dodać 20 g oliwy, ½ łyżeczki soli, ½ łyżeczki
pieprzu, ½ łyżeczki słodkiej papryki, chili i ½ łyżeczki kminu rzymskiego,
dokładnie wymieszać. Obtoczone w przyprawach mięso przełożyć do dolnej części
przystawki Varoma i na wkład Varomy.
Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać 1½ łyżeczki
soli i 10 g oliwy. Włożyć koszyczek, odważyć do niego kaszę bulgur, nałożyć
przystawkę Varoma, gotować na parze 18min/Varoma/obr.4. Zdjąć przystawkę
Varoma, odstawić. Kaszę bulgur przemieszać kopystką, gotować na parze kolejne 5min/Varoma/obr.4. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, kaszę
przełożyć do innego naczynia, odstawić do ostudzenia na ok. 30 min. Umyć i
osuszyć naczynie miksujące.
Ugotowanego na parze kurczaka pokroić w poprzek w 5 mm
plastry, odstawić.
Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę
pietruszki, rozdrobnić 3s/obr.8.
Dodać cebulę dymkę, rozdrobnić 5s/obr.5.
Dodać paprykę, rozdrobnić 3-4s/obr.4.
Dodać ugotowaną kaszę bulgur, pokrojonego kurczaka,
ciecierzycę, oliwki, pozostałe 20 g oliwy, sok z cytryny, pozostałe ½ łyżeczki
soli, ½ łyżeczki pieprzu, ½ łyżeczki słodkiej papryki, ½ łyżeczki kminu
rzymskiego, wymieszać kopystką. Przełożyć do dużej miski, odstawić do lodówki
na min. 30 min.
Sałatkę z kaszą bulgur i kurczakiem podawać z sosem
mango-tahini.
Komentarze
Prześlij komentarz