Sałatka z kaszą bulgur, kurczakiem i sosem mango-tahini



4 porcje

Składniki:
Sos mango-tahini
45 g ziaren sezamu
30 g oleju słonecznikowego
300 g mango, dojrzałego, pokrojonego na kawałki (może być z puszki)
1 ząbek czosnku
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżka oliwy z oliwek
60 g wody, mineralnej, niegazowanej
¼ - ½ łyżeczki chili, mielonego
¼ łyżeczki soli

1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego

Sałatka
400 g filetów z piersi kurczaka, pokrojonych wzdłuż na paski grubości 2-3 cm
50 g oliwy z oliwek
2 ½ łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
¼ łyżeczki chili, mielonego
1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
1000 g wody
170 g kaszy bulgur
10 - 15 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
30 g cebuli dymki, przekrojonej na pół, tylko biała część
200 g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
200 g białej ciecierzycy, z puszki, odsączonej z zalewy
80 g czarnych oliwek, bez pestek, odsączonych z zalewy, przekrojonych na pół

2 łyżki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego

Sposób przygotowania:

Sos mango-tahini
Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej ziarna sezamu. Ziarna sezamu uprażyć na suchej, rozgrzanej patelni.

Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać uprażony sezam, zmielić 20s/obr.9. Sezam zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.

Dodać olej, zmiksować 30s/obr.6-8, stopniowo zwiększając obroty.

Dodać mango, czosnek, ocet jabłkowy, oliwę, wodę, chili, sól i pieprz, zmiksować 12s/obr.8

Powstały sos przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki.

Sałatka
Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej kurczaka, dodać 20 g oliwy, ½ łyżeczki soli, ½ łyżeczki pieprzu, ½ łyżeczki słodkiej papryki, chili i ½ łyżeczki kminu rzymskiego, dokładnie wymieszać. Obtoczone w przyprawach mięso przełożyć do dolnej części przystawki Varoma i na wkład Varomy.

Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać 1½ łyżeczki soli i 10 g oliwy. Włożyć koszyczek, odważyć do niego kaszę bulgur, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze 18min/Varoma/obr.4. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Kaszę bulgur przemieszać kopystką, gotować na parze kolejne 5min/Varoma/obr.4. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, kaszę przełożyć do innego naczynia, odstawić do ostudzenia na ok. 30 min. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.

Ugotowanego na parze kurczaka pokroić w poprzek w 5 mm plastry, odstawić.

Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, rozdrobnić 3s/obr.8.

Dodać cebulę dymkę, rozdrobnić 5s/obr.5.

Dodać paprykę, rozdrobnić 3-4s/obr.4.

Dodać ugotowaną kaszę bulgur, pokrojonego kurczaka, ciecierzycę, oliwki, pozostałe 20 g oliwy, sok z cytryny, pozostałe ½ łyżeczki soli, ½ łyżeczki pieprzu, ½ łyżeczki słodkiej papryki, ½ łyżeczki kminu rzymskiego, wymieszać kopystką. Przełożyć do dużej miski, odstawić do lodówki na min. 30 min.


Sałatkę z kaszą bulgur i kurczakiem podawać z sosem mango-tahini.




Komentarze