Tradycyjne gofry
14 gofrów
Składniki:
3 jajka
375 g mleka
250 g mąki pszennej
70 g oleju rzepakowego
20 - 25 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 szczypta soli
Sposób przygotowania:
Rozbić jajka,
oddzielić żółtka od białek. Żółtka przełożyć do innego naczynia, odstawić.
Do naczynia
miksującego włożyć żółtka, dodać mleko, mąkę, olej, cukier, cukier waniliowy,
proszek do pieczenia i sól, wymieszać 10s/obr.5. Ciasto przelać do naczynia,
w którym znajduje się piana i wymieszać kopystką.
Rozgrzać
gofrownicę i
nakładać po 2-3 łyżki ciasta na porcję. Piec ok. 5 min, aż do uzyskania
złotobrązowego koloru. Upieczone gofry podważyć ostrożnie nożem, wyjąć i
odstawić na kratkę do studzenia.
Gofry tradycyjne
podawać bezpośrednio po przygotowaniu z dodatkiem dżemu.
Komentarze
Prześlij komentarz