Tradycyjne gofry



14 gofrów

Składniki:
3 jajka
375 g mleka
250 g mąki pszennej
70 g oleju rzepakowego
20 - 25 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

1 szczypta soli

Sposób przygotowania:

Rozbić jajka, oddzielić żółtka od białek. Żółtka przełożyć do innego naczynia, odstawić.

Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, ubijać 1min30s/obr.3.5. Zdjąć motylek. Pianę z białek przełożyć do innego naczynia, odstawić.

Do naczynia miksującego włożyć żółtka, dodać mleko, mąkę, olej, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sól, wymieszać 10s/obr.5. Ciasto przelać do naczynia, w którym znajduje się piana i wymieszać kopystką.

Rozgrzać gofrownicę i nakładać po 2-3 łyżki ciasta na porcję. Piec ok. 5 min, aż do uzyskania złotobrązowego koloru. Upieczone gofry podważyć ostrożnie nożem, wyjąć i odstawić na kratkę do studzenia.


Gofry tradycyjne podawać bezpośrednio po przygotowaniu z dodatkiem dżemu.

Komentarze