Butter chicken (Przepis Ani)
2 porcje
Składniki:
1 pierś podwójna z kurczaka
3 łyżki masła
2 duże cebule
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka zmielonego imbiru - ja trę
świeży
1 łyżeczka chili w proszku
półtora szklanki zmiksowanych pomidorów
z puszki (passaty)
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
około 100 g nerkowców (trzeba je zmiksować i połączyć w pastę
z wodą - pasty ma być 3 łyżki - łączyć z odrobiną wody w ostatniej chwili, bo to
szybko gęstnieje)
1 łyżeczka kozieradki (w liściach można dać trochę więcej)
4 łyżki śmietany - ja daje jogurt grecki
Sposób przygotowania:
Kurczaka pokroić na kawałki
i podsmażyć osobno najpierw z sola i pieprzem.
Następnie zrobić sos:
Na patelnie wrzucić masło i odrobinę oleju. Podsmażyć na tym posiekaną cebulę aż będzie
lekko brązowa.
Wrzucić czosnek, imbir, smażyć 2-3 min, wrzucić chili, zalać pomidorami i dodać cukier. Gotować 3-4 min.
Dodać sól i pastę z nerkowców i gotować aż trochę zgęstnieje. Dodać kozieradkę i kurczaka. Zredukować trochę.
Dodać jogurt/śmietanę ciągle mieszając.
Wrzucić czosnek, imbir, smażyć 2-3 min, wrzucić chili, zalać pomidorami i dodać cukier. Gotować 3-4 min.
Dodać sól i pastę z nerkowców i gotować aż trochę zgęstnieje. Dodać kozieradkę i kurczaka. Zredukować trochę.
Dodać jogurt/śmietanę ciągle mieszając.
Komentarze
Prześlij komentarz