Butter chicken (Przepis Ani)



2 porcje

Składniki:
1 pierś podwójna z kurczaka
3 łyżki masła
2 duże cebule
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka zmielonego imbiru - ja trę świeży
1 łyżeczka chili w proszku
półtora szklanki zmiksowanych pomidorów z puszki (passaty)
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
około 100 g nerkowców (trzeba je zmiksować i połączyć w pastę z wodą - pasty ma być 3 łyżki - łączyć z odrobiną wody w ostatniej chwili, bo to szybko gęstnieje)
1 łyżeczka kozieradki (w liściach można dać trochę więcej)

4 łyżki śmietany -  ja daje jogurt grecki


Sposób przygotowania:

Kurczaka pokroić na kawałki i podsmażyć osobno najpierw z sola i pieprzem.

Następnie zrobić sos:
Na patelnie wrzucić masło i odrobinę oleju. Podsmażyć na tym posiekaną cebulę aż będzie lekko brązowa. 

Wrzucić czosnek, imbir, smażyć 2-3 min, wrzucić chili, zalać pomidorami i dodać cukier. Gotować 3-4 min. 

Dodać sól i pastę z nerkowców i gotować aż trochę zgęstnieje. Dodać kozieradkę i kurczaka. Zredukować trochę.

Dodać jogurt/śmietanę ciągle mieszając.

Komentarze