Granola czekoladowa



20 porcji

Składniki:
50 g gorzkiej czekolady, pokrojonej na kawałki
150 g migdałów
200-250 g jabłek, obranych, bez gniazd nasiennych, pokrojonych na ćwiartki
120 g cukru trzcinowego
1 łyżeczka soku z cytryny
50 g miodu
15 g oleju słonecznikowego
½ łyżeczki imbiru mielonego
1 łyżeczka cynamonu mielonego
1 łyżeczka soli
400 g płatków owsianych
150 g pestek słonecznika
50 g ziaren sezamu

Sposób przygotowania:

Do TM włożyć czekoladę, rozdrobnić 7s/obr.10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.

Do TM włożyć migdały, zemleć Turbo/0.5s/2-3razy. Przełożyć do innego naczynia.

Do TM włożyć jabłka, dodać 20 g cukru i sok z cytryny, gotować 9min/100°C/obr.1. następnie zmiksować 10s/obr.5. 

Wlać miód, olej, dodać pozostałe 100 g cukry, imbir, cynamon, sól i czekoladę, pogrzać 5min/50°C/obr.2.

Rozgrzać piekarnik do 160°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.

W większej misce wymieszać płatki owsiane, migdały, pestki słonecznika i ziarna sezamu. Powstałą mieszankę dodać do TM, mieszać przy pomocy kopystki 1min30s/Counter-clockwise operation/obr.2W razie potrzeby wymieszać ręcznie.

Powstałą masę przełożyć na blachę. Piec 45 minut (160°C), mieszając kopystką co 10 minut. Pozostawić do ostygnięcia przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Podawać do jogurtów lub mleka.

Komentarze