Pasta z tuńczykiem i cukinią
4 porcje
Składniki:
400 g makaron penne
1 puszka
tuńczyka w kawałkach (nie może być rozdrobniony), najlepiej w oleju rzepakowym/słonecznikowym
1 cukinia
pokrojona w kostkę
4-5 ząbków
czosnku pokrojonych w plasterki
1 duża cebula
pokrojona w kostkę
2 puszki
pomidorów w puszce pokrojonych (a najlepiej świeżych)
2 garście
pokrojonej natki z pietruszki
suszona
czerwona papryka, bazylia, oregano - po 1 łyżeczce
suszone
chilli lub pieprz cayenne - szczypta
sól
Sposób przygotowania:
Olej z puszki
wylać na patelnię i zeszklić cebulkę. Dodać czosnek i podsmażać 2 minuty.
Dodać
cukinię, przykryć i poddusić około 5 minut.
Dodać pomidory, tuńczyka -
wymieszać i doprowadzić do zagotowania. Dodać przyprawy, pietruszkę i
tuńczyka - wymieszać.
Makaron
ugotować i odcedzić. Wymieszać z sosem lub sos podawać na makaronie - wedle
uznania.
Komentarze
Prześlij komentarz