Pasta z tuńczykiem i cukinią


4 porcje

Składniki:
400 g makaron penne
1 puszka tuńczyka w kawałkach (nie może być rozdrobniony), najlepiej w oleju rzepakowym/słonecznikowym
1 cukinia pokrojona w kostkę
4-5 ząbków czosnku pokrojonych w plasterki
1 duża cebula pokrojona w kostkę
2 puszki pomidorów w puszce pokrojonych (a najlepiej świeżych)
2 garście pokrojonej natki z pietruszki
suszona czerwona papryka, bazylia, oregano - po 1 łyżeczce
suszone chilli lub pieprz cayenne - szczypta

sól

Sposób przygotowania:


Olej z puszki wylać na patelnię i zeszklić cebulkę. Dodać czosnek i podsmażać 2 minuty. 

Dodać cukinię, przykryć i poddusić około 5 minut. 

Dodać pomidory, tuńczyka - wymieszać i doprowadzić do zagotowania. Dodać przyprawy,  pietruszkę i tuńczyka - wymieszać. 

Makaron ugotować i odcedzić. Wymieszać z sosem lub sos podawać na makaronie - wedle uznania.

Komentarze