Fritata z bobem i młodymi ziemniakami



4 porcje

Składniki:
300g bobu
4 ziemniaki pokrojone w talarki
4 jajka
garść koperku
garść pietruszki natki
garść liści kolendry
1 duża cebula pokrojona w krążki

1 czosnek


Sposób przygotowania:

Do TM wlać wodę i gotować 8min/100°C/obr.Gentle stir setting.

Do TM włożyć koszyczek, umieścić w nim bób, gotować na parze 7min/Varoma/obr.1.

Bób przestudzić i obrać.


Ziemniaki podsmażyć na oleju rzepakowym. Pod koniec smażenia dodać cebulę. 

Jajka roztrzepać, dodać przeciśnięty czosnek, zioła i sól. 

Olej odlać z ziemniaków, dodać bób i jajka. Smażyć pod przykryciem na małym ogniu przez 5 min. Przewrócić i smażyć 4 minuty lub zapiekać na mocnym grillu w piekarniku.

Podawać na ciepło. Można mrozić.



Komentarze