Mule w sosie musztardowym


4 porcje

Składniki:
1 łyżka masła
ćwierć szklanki drobno posiekanej cebuli
1 posiekana szalotka
3 drobno posiekane czosnki
1 kg muli
1 łyżeczka soli, biały pieprz, 
1 liść laurowy, 2 gałązki tymianku
100ml białego wina
100ml śmietanki 30%
2 łyżki musztardy Djon

1 garść drobno posiekanej pietruszki


Sposób przygotowania:
Masło rozpuścić na patelni dodając czosnek, cebulę i szalotkę.

Dodać mule, sól, pieprz, tymianek, białe wino i śmietankę. Przykryć i gotować 5 minut, potrząsając 2-3 razy.

Mule przenieś do miski. Sos redukuj przez 1 min. , wyrzuć tymianek i liść laurowy. Wyłącz grzanie.

Dodaj musztardę i dopraw jeśli to niezbędne. Mule rozdziel na miski, polej sosem i posyp pietruszką.


Podawać z bagietką.

Komentarze