Kofty indyjskie



4 porcje

Składniki:
250 g twarogu / ser biały półtłusty
4-5 ziemniaków nie za dużych
5 łyżek mąki pszennej + 2 łyżki mąki do panierowania
3-4 małe połówki papryki konserwowej
2 jajka
pieprz ziołowy, sól, CURRY - do smaku

Na sos:
1 mały jogurt naturalny
1 łyżka śmietany 12%
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, cukier, pieprz, curry do smaku (sporo curry)
garstka natki pietruszki

Olej do smażenia


Sposób przygotowania:


Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie, odcedzić, odparować i utłuc.
Można uparować w TM. Wlać 1000 ml wody, do koszyczka włożyć pokrojone ziemniaki i parować 25min/Varmona/obr.1.

Twaróg rozdrobnić, np. tłuczkiem do ziemniaków, połączyć z przestudzonymi ziemniakami. Można też wszystko razem zmielić, ale wtedy wychodzi zbyt jednolita papka.

Paprykę konserwową posiekać na bardzo drobną kostkę, dodać do masy.

Dodać przyprawy, jajko i mąkę. Wymieszać wszystko by miało konsystencję gęstego ciasta, z którego można formować małe kulki.

Uformowane kulki (lub małe placuszki) obtoczyć w mące i smażyć w głębokim oleju. Można też wylewać kofty na patelnię jak placuszki jeśli ciasto jest zbyt luźne. Do patelni trzeba je spłaszczyć żeby zbyt się nie spaliły i uważać na temperaturę oleju żeby nie była za niska.

Sos
Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy do smaku i odstawiamy na około pół godziny. Kofta świetnie komponuje się z każdym warzywem i brązowym ryżem. 




Komentarze