Kofty indyjskie
4 porcje
Składniki:
250 g twarogu / ser biały półtłusty
4-5 ziemniaków nie za dużych
5 łyżek mąki pszennej + 2 łyżki
mąki do panierowania
3-4 małe połówki papryki konserwowej
2 jajka
pieprz ziołowy, sól, CURRY - do
smaku
Na sos:
1 mały jogurt naturalny
1 łyżka śmietany 12%
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, cukier, pieprz, curry do smaku
(sporo curry)
garstka natki pietruszki
Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Ugotować ziemniaki w osolonej
wodzie, odcedzić, odparować i utłuc.
Można uparować w TM. Wlać 1000 ml wody, do koszyczka włożyć pokrojone ziemniaki i parować 25min/Varmona/obr.1.
Twaróg rozdrobnić, np. tłuczkiem do
ziemniaków, połączyć z przestudzonymi ziemniakami. Można też wszystko razem
zmielić, ale wtedy wychodzi zbyt jednolita papka.
Paprykę konserwową posiekać na
bardzo drobną kostkę, dodać do masy.
Dodać przyprawy, jajko i mąkę. Wymieszać wszystko by
miało konsystencję gęstego ciasta, z którego można formować małe kulki.
Uformowane kulki (lub małe placuszki) obtoczyć w mące i smażyć w głębokim oleju. Można też wylewać kofty na patelnię jak placuszki jeśli ciasto jest zbyt luźne. Do patelni trzeba je
spłaszczyć żeby zbyt się nie spaliły i uważać na temperaturę oleju żeby nie
była za niska.
Sos
Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy
do smaku i odstawiamy na około pół godziny. Kofta świetnie komponuje się z każdym warzywem
i brązowym ryżem.
Komentarze
Prześlij komentarz