Bulion na obierkach
około porcje
Składniki:
mrożone i gromadzone obierki, skórki, piętki itp. z:
marchewki
pietruszki
selera
pora
cebuli
czosnku
cukinii
dyni
ziół (ostrożnie by nie zdominowały wywaru)
grzybów
dowolne mięso na wywar
5 ziarenek ziela angielskiego
2 liście laurowe
5 ziarenek pieprzu
4-5 litrów wody
Mięso zalać zimną wodą by przykryła mięso i doprowadzić do wrzenia. Wylać wodę, zostawać mięso i umyć garnek.
Mięso i obierki umieścić w garnku i zalać zimą wodą. Gotować na średnim ogniu 1,5-3 godziny.
Odcedzić. Użyć do wybranej zupy lub zamrozić.
marchewki
pietruszki
selera
pora
cebuli
czosnku
cukinii
dyni
ziół (ostrożnie by nie zdominowały wywaru)
grzybów
dowolne mięso na wywar
5 ziarenek ziela angielskiego
2 liście laurowe
5 ziarenek pieprzu
4-5 litrów wody
Sposób przygotowania:
Mięso zalać zimną wodą by przykryła mięso i doprowadzić do wrzenia. Wylać wodę, zostawać mięso i umyć garnek.
Mięso i obierki umieścić w garnku i zalać zimą wodą. Gotować na średnim ogniu 1,5-3 godziny.
Odcedzić. Użyć do wybranej zupy lub zamrozić.
Komentarze
Prześlij komentarz