Klopsiki w sosie pieprzowym


4 porcje

Składniki:
Klopsiki
500 g mięsa mielonego wieprzowego (z łopatki)
1 mała, drobno posiekana cebula
1 jajko
1 mała kajzerka, namoczone w wodzie i dobrze odciśnięte
sól, pieprz, olej

Sos
oliwa z oliwek
100 ml białego wytrawnego wina
1 łyżka masła
2 szalotki
1 łyżeczka musztardy Dijon
1 łyżka sosu Worcestershire
150 ml śmietanki kremowej ( opcjonalnie zwykła )
2 łyżeczki odsączonego marynowanego zielonego pieprzu
sól oraz pieprz do smaku
150 ml wywaru wołowego( opcjonalnie) 


Sposób przygotowania:

Klopsiki
Składniki wymieszać i wyrabiać mięso aż będzie kleiste ok. 10 min. Mokrymi rękami uformować klopsiki. 

Do TM wlać 1 litr wody. Nałożyć nakładkę Varoma i parować klopsiki 25min/Varoma/obr.1.

Sos

Na patelnię wlać oliwę i wrzucić poszatkowane szalotki. Dodać odrobinę masła i lekko doprawić solą oraz pieprzem. Smażyć na złoto, następnie zalać winem. Na dużym ogniu należy redukujemy całość do połowy objętości.

Dodać marynowany zielony pieprz, musztardę i całość obficie skropi sosem Worcestershire, wszystko dokładnie wymieszać. 

Po około 3 minutach dodać śmietanę i dalej gotować około 3 minut, aż do połączenia wszystkich składników.

Klopsiki podawać polane sosem z puree ziemniaczanym.

Komentarze