Pasta babaganush

Znalezione obrazy dla zapytania baba ghanoush

4 porcje

Składniki:
3 bakłażany (ok. 300 g każdy)
2 łyżki oleju, do skropienia bakłażanów
2 ząbki czosnku
1 łyżka pasty tahini
½ łyżeczki chili mielonego
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
30 g soku z cytryny
½ łyżeczki soli
¼ łyżeczki pieprzu


Sposób przygotowania:

Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.

Bakłażany przeciąć wzdłuż na pół. Skóry ponacinać w kartkę. Skropić olejem ze wszystkich stron. Ułożyć bakłażany na przygotowanej blasze skórą do dołu.

Piec 45 min (180°C).

Po upieczeniu odstawić do ostudzenia na ok. 30 min. Następnie wydrążyć łyżką miąższ, przełożyć do miski.

Do TM włożyć czosnek, rozdrobnić 3s/obr.8. Czosnek zgarnąć kopystką na dno.

Dodać miąższ bakłażanów, pastę tahini, chili, kumin, oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz, zmiksować 15s/obr.10.

Pastę podawać jako dodatek do pieczywa.

Komentarze