Pasta babaganush

4 porcje
Składniki:
3 bakłażany (ok. 300 g każdy)
2 łyżki oleju, do skropienia bakłażanów
2 ząbki czosnku
1 łyżka pasty tahini
½ łyżeczki chili mielonego
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
30 g soku z cytryny
½ łyżeczki soli
¼ łyżeczki pieprzu
Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
Bakłażany przeciąć wzdłuż na pół. Skóry ponacinać w kartkę. Skropić olejem ze wszystkich stron. Ułożyć bakłażany na przygotowanej blasze skórą do dołu.
Piec 45 min (180°C).
Po upieczeniu odstawić do ostudzenia na ok. 30 min. Następnie wydrążyć łyżką miąższ, przełożyć do miski.
Do TM włożyć czosnek, rozdrobnić 3s/obr.8. Czosnek zgarnąć kopystką na dno.
Dodać miąższ bakłażanów, pastę tahini, chili, kumin, oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz, zmiksować 15s/obr.10.
Pastę podawać jako dodatek do pieczywa.
2 łyżki oleju, do skropienia bakłażanów
2 ząbki czosnku
1 łyżka pasty tahini
½ łyżeczki chili mielonego
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
30 g soku z cytryny
½ łyżeczki soli
¼ łyżeczki pieprzu
Sposób przygotowania:
Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
Bakłażany przeciąć wzdłuż na pół. Skóry ponacinać w kartkę. Skropić olejem ze wszystkich stron. Ułożyć bakłażany na przygotowanej blasze skórą do dołu.
Piec 45 min (180°C).
Po upieczeniu odstawić do ostudzenia na ok. 30 min. Następnie wydrążyć łyżką miąższ, przełożyć do miski.
Do TM włożyć czosnek, rozdrobnić 3s/obr.8. Czosnek zgarnąć kopystką na dno.
Dodać miąższ bakłażanów, pastę tahini, chili, kumin, oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz, zmiksować 15s/obr.10.
Pastę podawać jako dodatek do pieczywa.
Komentarze
Prześlij komentarz