Pudding kokosowy z chia

4-5 porcji

Składniki:
400 ml mleka kokosowego
100 ml dowolnego mleka lub wody
5 łyżek nasion chia
1-2 łyżeczki syropu agawy lub innego słodzika
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
do podania: owoce, konfitura, mus owocowy


Sposób przygotowania:

Do miski wlać obydwa rodzaje mleka, ziarna chia oraz jeśli używamy syrop z agawy i wanilię. 

Wszystko mieszać intensywnie trzepaczką przez 1 – 2 minuty, przelać do przygotowanych szklanek lub słoiczków i odstawić do lodówki na przynajmniej 3 godziny lub na całą noc.

Aby pudding udał się wzorowo należy naprawdę dokładnie go wymieszać, w przeciwnym razie część nasion może opaść na dno.

Następnego dnia gotowy pudding obsypać świeżymi owocami, oblać ulubionym syropem lub konfiturą i zjeść.

Komentarze