Pudding kokosowy z chia
4-5 porcji
Składniki:
400 ml mleka kokosowego
100 ml dowolnego mleka lub wody
5 łyżek nasion chia
1-2 łyżeczki syropu agawy lub innego słodzika
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
do podania: owoce, konfitura, mus owocowy
400 ml mleka kokosowego
100 ml dowolnego mleka lub wody
5 łyżek nasion chia
1-2 łyżeczki syropu agawy lub innego słodzika
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
do podania: owoce, konfitura, mus owocowy
Sposób przygotowania:
Do miski wlać obydwa rodzaje mleka, ziarna chia
oraz jeśli używamy syrop z agawy i wanilię.
Wszystko mieszać
intensywnie trzepaczką przez 1 – 2 minuty, przelać do przygotowanych
szklanek lub słoiczków i odstawić do lodówki na przynajmniej 3
godziny lub na całą noc.
Aby pudding udał się wzorowo należy naprawdę dokładnie
go wymieszać, w przeciwnym razie część nasion może opaść na dno.
Następnego dnia gotowy pudding obsypać świeżymi
owocami, oblać ulubionym syropem lub konfiturą i zjeść.
Komentarze
Prześlij komentarz