Skrzydełka buffalo
2-4 porcje
Składniki:
1 kg skrzydełek kurczaka
2 łyżki masła
1/2 ząbka czosnku
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżka miodu (lub syropu klonowego)
2 łyżki sosu pomidorowego lub ketchupu
1 łyżka słodkiej papryki w proszku
2 łyżeczki pieprzu cayenne lub pikantnej papryki
Śliwkowy sos BBQ:
1 duży pomidor
4 śliwki (można użyć mrożonych lub powideł śliwkowych)
1 łyżka masła
1/2 ząbka czosnku
2 łyżeczki drobno startej cebuli
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżka miodu (lub syropu klonowego)
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka pieprzu cayenne lub ostrej papryki
4 łyżki powideł śliwkowych
Sos serowy:
50 g sera pleśniowego lub topionego
1/3 ząbka czosnku, drobno startego
80 g gęstej i kwaśnej śmietany 12% - 18%
1 łyżka soku z cytryny
1 i 1/2 łyżki majonezu
1 kg skrzydełek kurczaka
2 łyżki masła
1/2 ząbka czosnku
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżka miodu (lub syropu klonowego)
2 łyżki sosu pomidorowego lub ketchupu
1 łyżka słodkiej papryki w proszku
2 łyżeczki pieprzu cayenne lub pikantnej papryki
Śliwkowy sos BBQ:
1 duży pomidor
4 śliwki (można użyć mrożonych lub powideł śliwkowych)
1 łyżka masła
1/2 ząbka czosnku
2 łyżeczki drobno startej cebuli
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżka miodu (lub syropu klonowego)
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka pieprzu cayenne lub ostrej papryki
4 łyżki powideł śliwkowych
Sos serowy:
50 g sera pleśniowego lub topionego
1/3 ząbka czosnku, drobno startego
80 g gęstej i kwaśnej śmietany 12% - 18%
1 łyżka soku z cytryny
1 i 1/2 łyżki majonezu
Sposób przygotowania:
Skrzydełka
Skrzydełka przekroić nożem lub nożycami na 3 części w miejscach zgięcia. Najcieńsze części skrzydełek wyrzucić, dwie pozostałe części pozostawić. Natrzeć je solą morską.
Do rondelka włożyć masło i drobno starty czosnek, zagotować. Gotować przez 15 sekund, następnie odstawić z ognia, dodać cukier i wymieszać aż się rozpuści. Dodać resztę składników: miód, sos pomidorowy, paprykę w proszku, pieprz cayenne. Wymieszać na gęstą pastę i przestudzić. Skrzydełka włożyć do rondelka z marynatą i dokładnie wymieszać.
Piekarnik nagrzać na 180 st C. Skrzydełka włożyć do naczynia żaroodpornego i piec przez ok. 70 minut aż będą ładnie zrumienione, w międzyczasie wymieszać. Mocne zrumienienie nie musi oznaczać spalenizny tylko skarmelizowany cukier z marynaty.
Śliwkowy sos BBQ
Pomidora sparzyć, obrać, pokroić na kawałki i usunąć nasiona z sokiem. Pozostały miąższ pokroić w kostkę. Śliwki pokroić w kostkę usuwając pestki.
Do rondelka włożyć masło, drobno starty czosnek i startą cebulę, podgrzać i zagotować. Smażyć przez minutę na małym ogniu następnie dodać pokrojone pomidory, śliwki, cukier, miód, sos sojowy, pieprz cayenne lub chilli w proszku.
Gotować na większym ogniu przez około 15 minut aż sos będzie gęsty i mazisty. Zmiksować i wymieszać z powidłami śliwkowymi.
Skrzydełka przekroić nożem lub nożycami na 3 części w miejscach zgięcia. Najcieńsze części skrzydełek wyrzucić, dwie pozostałe części pozostawić. Natrzeć je solą morską.
Do rondelka włożyć masło i drobno starty czosnek, zagotować. Gotować przez 15 sekund, następnie odstawić z ognia, dodać cukier i wymieszać aż się rozpuści. Dodać resztę składników: miód, sos pomidorowy, paprykę w proszku, pieprz cayenne. Wymieszać na gęstą pastę i przestudzić. Skrzydełka włożyć do rondelka z marynatą i dokładnie wymieszać.
Piekarnik nagrzać na 180 st C. Skrzydełka włożyć do naczynia żaroodpornego i piec przez ok. 70 minut aż będą ładnie zrumienione, w międzyczasie wymieszać. Mocne zrumienienie nie musi oznaczać spalenizny tylko skarmelizowany cukier z marynaty.
Śliwkowy sos BBQ
Pomidora sparzyć, obrać, pokroić na kawałki i usunąć nasiona z sokiem. Pozostały miąższ pokroić w kostkę. Śliwki pokroić w kostkę usuwając pestki.
Do rondelka włożyć masło, drobno starty czosnek i startą cebulę, podgrzać i zagotować. Smażyć przez minutę na małym ogniu następnie dodać pokrojone pomidory, śliwki, cukier, miód, sos sojowy, pieprz cayenne lub chilli w proszku.
Gotować na większym ogniu przez około 15 minut aż sos będzie gęsty i mazisty. Zmiksować i wymieszać z powidłami śliwkowymi.
Sos serowy
Ser drobno pokruszyć, dodać czosnek i rozetrzeć
łyżką z resztą składników (konsystencja nie musi być idealnie gładka).
Komentarze
Prześlij komentarz