Wietnamskie szaszłyki z kurczaka
4 porcje
Składniki:
800 g kurczaka bez kości i skóry, raczej udka
⅓ szklanki świeżej kurkumy lub 1 łyżka mielonej
⅓ szklanki trawy
cytrynowej, posiekanej
1 łyżeczka soli
1 łyżka cukru
½ łyżeczki pieprzu mielonego
½ łyżeczki przyprawy pięciu smaków
4 liście limonki kafir
2 łyżki czosnku, posiekanego2 łyżki szalotki, posiekanej
1 łyżeczka płatków chili
1 łyżeczka oleju sezamowego
1 łyżka sosu rybnego
Sposób przygotowania:
Pokroić kurczaka na części. Umieścić w misce. Dodać sól, cukier, pieprz i przyprawę pięciu smaków. Dobrze wymieszać.
Posiekać kurkumę. Uwaga barwi dłonie! Dodać do kurczaka razem z czosnkiem, szalotką, trawą cytrynową, liśćmi limonki, olejem sezamowym oraz sosem rybnym (całą resztą).
Marynować 30 minut. Nadziać na szpikulce i grillować 4-5 minut z każdej strony na małym ogniu.
Posiekać kurkumę. Uwaga barwi dłonie! Dodać do kurczaka razem z czosnkiem, szalotką, trawą cytrynową, liśćmi limonki, olejem sezamowym oraz sosem rybnym (całą resztą).
Marynować 30 minut. Nadziać na szpikulce i grillować 4-5 minut z każdej strony na małym ogniu.
Komentarze
Prześlij komentarz