Wietnamskie szaszłyki z kurczaka

4 porcje

Składniki:
800 g kurczaka bez kości i skóry, raczej udka
szklanki świeżej kurkumy lub 1 łyżka mielonej
szklanki trawy cytrynowej, posiekanej
1 łyżeczka soli
1 łyżka cukru
½ łyżeczki pieprzu mielonego
½ łyżeczki przyprawy pięciu smaków
4 liście limonki kafir
2 łyżki czosnku, posiekanego
2 łyżki szalotki, posiekanej
1 łyżeczka płatków chili
1 łyżeczka oleju sezamowego
1 łyżka sosu rybnego


Sposób przygotowania:

Pokroić kurczaka na części. Umieścić w misce. Dodać sól, cukier, pieprz i przyprawę pięciu smaków. Dobrze wymieszać.

Posiekać kurkumę. Uwaga barwi dłonie! Dodać do kurczaka razem z czosnkiem, szalotką, trawą cytrynową, liśćmi limonki, olejem sezamowym oraz  sosem rybnym (całą resztą).

Marynować 30 minut. Nadziać na szpikulce i grillować 4-5 minut z każdej strony na małym ogniu.

Komentarze