Ciasto czekoladowe "lava cake"
12 porcji
Składniki:
150 g masła, miękkiego, pokrojonego
na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
6 jajek
1 szczypta soli
200 g cukru
250 g gorzkiej czekolady, min. 50%,
pokrojonej na małe kawałki
50 g mąki pszennej
lody waniliowe do podania
Sposób przygotowania:
Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.
Tortownicę (Ø 22 cm) natłuścić masłem, odstawić. Rozbić jajka, białka oddzielić
od żółtek, odstawić.
Założyć motylek. Do czystego i
suchego naczynia miksującego wlać białka i dodać sól, ubijać 6min/obr.3.5 lub
do momentu, aż białka będą sztywne.
Dodać 20 g cukru, wymieszać 20s/obr.3.5. Zdjąć motylek. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
Do naczynia miksującego wsypać
pozostałe 180 g cukru, dodać żółtka i masło, podgrzewać 6min/70°C/obr.4.
Dodać czekoladę, poczekać kilka
sekund, aż czekolada zmięknie, wymieszać 20s/obr.5.
Dodać mąkę, wymieszać 10s/obr.5.
Założyć motylek. Dodać pianę z
białek, wymieszać 15s/obr.2.5. Przełożyć ciasto do przygotowanej wcześniej
tortownicy.
Piec 10-15 min (200°C). Pozostawić w
formie do ostygnięcia na 5 min.
Ciasto czekoladowe podawać na ciepło z lodami waniliowymi lub na zimno.
Używając czekolady o zawartości
kakao 70% lub większej, należy zmniejszyć jej ilość do 200 g.
Sposób mieszania i krótki czas
pieczenia powodują, że ciasto wewnątrz ma konsystencję musu. Aby uzyskać
bardziej zwartą konsystencję, należy wydłużyć czas pieczenia do 20-25 min
(180°C).
Szybkie ciasto czekoladowe: do
naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić 5s/obr.7. Dodać masło,
podgrzewać 4min/60°C/obr.2. Dodać mąkę, cukier, sól i jajka, wymieszać 15s/obr.5. Przełożyć do przygotowanej formy i piec około 20 min (180°C).
Komentarze
Prześlij komentarz