Ciasto czekoladowe "lava cake"



12 porcji

Składniki:
150 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
6 jajek
1 szczypta soli
200 g cukru
250 g gorzkiej czekolady, min. 50%, pokrojonej na małe kawałki

50 g mąki pszennej
lody waniliowe do podania

Sposób przygotowania:

Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Tortownicę (Ø 22 cm) natłuścić masłem, odstawić. Rozbić jajka, białka oddzielić od żółtek, odstawić.

Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka i dodać sól, ubijać 6min/obr.3.5 lub do momentu, aż białka będą sztywne.

Dodać 20 g cukru, wymieszać 20s/obr.3.5. Zdjąć motylek. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.

Do naczynia miksującego wsypać pozostałe 180 g cukru, dodać żółtka i masło, podgrzewać 6min/70°C/obr.4.

Dodać czekoladę, poczekać kilka sekund, aż czekolada zmięknie, wymieszać 20s/obr.5.

Dodać mąkę, wymieszać 10s/obr.5.

Założyć motylek. Dodać pianę z białek, wymieszać 15s/obr.2.5. Przełożyć ciasto do przygotowanej wcześniej tortownicy.

Piec 10-15 min (200°C). Pozostawić w formie do ostygnięcia na 5 min.

Ciasto czekoladowe podawać na ciepło z lodami waniliowymi lub na zimno.

Używając czekolady o zawartości kakao 70% lub większej, należy zmniejszyć jej ilość do 200 g.

Sposób mieszania i krótki czas pieczenia powodują, że ciasto wewnątrz ma konsystencję musu. Aby uzyskać bardziej zwartą konsystencję, należy wydłużyć czas pieczenia do 20-25 min (180°C).

Szybkie ciasto czekoladowe: do naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić 5s/obr.7. Dodać masło, podgrzewać 4min/60°C/obr.2. Dodać mąkę, cukier, sól i jajka, wymieszać 15s/obr.5. Przełożyć do przygotowanej formy i piec około 20 min (180°C).



Komentarze