Granola kokosowa

1 porcja

Składniki:
100 g rodzynek, złotych
100 g płatków kokosowych
100 g wiórków kokosowych
150 g ananasa, suszonego, pokrojonego na kawałki
100 g soku jabłkowego
100 g miodu wielokwiatowego
50 g oleju kokosowego
300 g płatków owsianych, górskich
100 g płatków jęczmiennych
50 g siemienia lnianego złotego
50 g migdałów, ze skórką
50 g migdałów, w płatkach

50 g orzechów nerkowca


Sposób przygotowania:

Rozgrzać piekarnik do temp. 130°C, termoobieg. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.

Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej rodzynki, płatki kokosowe i wiórki kokosowe, odstawić.

Do TM włożyć ananasa, rozdrobnić 2-3s/obr.6. Przełożyć do miski, w której znajdują się rodzynki i kokos, odstawić.

Do TM wlać sok jabłkowy, miód i olej, podgrzewać, 4min/60°C/obr.2.

Dodać płatki owsiane, płatki jęczmienne, siemię lniane, migdały w płatkach i orzechy nerkowca, wymieszać przy pomocy kopystki 30s/Counter-clockwise operation/obr.3. Przełożyć na przygotowaną wcześniej blachę, za pomocą kopystki rozprowadzić po całej powierzchni, aby masa zbiła się w mniejsze grudki

Piec w lekko uchylonym piekarniku ok. 45 min (130°C, termoobieg). Co ok. 15 min przemieszać granolę kopystką, by równomiernie się zapiekała. Granowa powinna zachować jasny kolor.

Do gorącej granoli dodać odważone wcześniej bakalie, przemieszać kopystką i pozostawić na blasze do całkowitego ostudzenia (ok. 45 min). Po tym czasie przesypać do szczelnego słoika lub pojemnika.

Granolę kokosową można podawać jako śniadanie lub dodatek do deseru.

Komentarze