Granola kokosowa
1 porcja
Składniki:
100 g rodzynek, złotych
100 g płatków kokosowych
100 g wiórków kokosowych
150 g ananasa, suszonego,
pokrojonego na kawałki
100 g soku jabłkowego
100 g miodu wielokwiatowego
50 g oleju kokosowego
300 g płatków owsianych, górskich
100 g płatków jęczmiennych
50 g siemienia lnianego złotego
50 g migdałów, ze skórką
50 g migdałów, w płatkach
50 g orzechów nerkowca
Sposób przygotowania:
Rozgrzać piekarnik do temp. 130°C, termoobieg. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej rodzynki, płatki kokosowe i wiórki kokosowe, odstawić.
Do TM włożyć ananasa, rozdrobnić 2-3s/obr.6. Przełożyć do miski, w której znajdują się rodzynki i kokos, odstawić.
Do TM wlać sok jabłkowy, miód i olej, podgrzewać, 4min/60°C/obr.2.
Dodać płatki owsiane, płatki jęczmienne, siemię lniane, migdały w płatkach i orzechy nerkowca, wymieszać przy pomocy kopystki 30s/
/obr.3. Przełożyć na przygotowaną wcześniej blachę, za pomocą kopystki rozprowadzić po całej powierzchni, aby masa zbiła się w mniejsze grudki
Piec w lekko uchylonym piekarniku ok. 45 min (130°C, termoobieg). Co ok. 15 min przemieszać granolę kopystką, by równomiernie się zapiekała. Granowa powinna zachować jasny kolor.
Do gorącej granoli dodać odważone wcześniej bakalie, przemieszać kopystką i pozostawić na blasze do całkowitego ostudzenia (ok. 45 min). Po tym czasie przesypać do szczelnego słoika lub pojemnika.
Granolę kokosową można podawać jako śniadanie lub dodatek do deseru.
Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej rodzynki, płatki kokosowe i wiórki kokosowe, odstawić.
Do TM włożyć ananasa, rozdrobnić 2-3s/obr.6. Przełożyć do miski, w której znajdują się rodzynki i kokos, odstawić.
Do TM wlać sok jabłkowy, miód i olej, podgrzewać, 4min/60°C/obr.2.
Dodać płatki owsiane, płatki jęczmienne, siemię lniane, migdały w płatkach i orzechy nerkowca, wymieszać przy pomocy kopystki 30s/

Piec w lekko uchylonym piekarniku ok. 45 min (130°C, termoobieg). Co ok. 15 min przemieszać granolę kopystką, by równomiernie się zapiekała. Granowa powinna zachować jasny kolor.
Do gorącej granoli dodać odważone wcześniej bakalie, przemieszać kopystką i pozostawić na blasze do całkowitego ostudzenia (ok. 45 min). Po tym czasie przesypać do szczelnego słoika lub pojemnika.
Granolę kokosową można podawać jako śniadanie lub dodatek do deseru.
Komentarze
Prześlij komentarz