Japońskie placki warzywne - okonomiyaki
Składniki:
4 jajka
80 g mąki pszennej
1 łyżka sosu sojowego
1 cm imbiru świeżego
sól, pieprz
100 g kapusty białej
50 g selera korzeniowego
1 dymka
olej do smażenia
Do podania:
ulubiony sos azjatycki
4 łyżeczki prażonego sezamu
1 dymka
1 papryczka chili
80 g mąki pszennej
1 łyżka sosu sojowego
1 cm imbiru świeżego
sól, pieprz
100 g kapusty białej
50 g selera korzeniowego
1 dymka
olej do smażenia
Do podania:
ulubiony sos azjatycki
4 łyżeczki prażonego sezamu
1 dymka
1 papryczka chili
Sposób przygotowania:
Jajka roztrzepać. Dodać mąkę, sos sojowy i starty na tarce imbir. Doprawić solą i pieprzem.
Poszatkować kapustę. Marchew i seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dymkę posiekać. Wszystko wymieszać z jajkami.
Smażyć z obu stron na złoto na średnim ogniu.
Podawać z posiekanym chili, dymką i sezamem oraz ulubionym sosem azjatyckim (np. słodkim-chili).
Poszatkować kapustę. Marchew i seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dymkę posiekać. Wszystko wymieszać z jajkami.
Smażyć z obu stron na złoto na średnim ogniu.
Podawać z posiekanym chili, dymką i sezamem oraz ulubionym sosem azjatyckim (np. słodkim-chili).
Komentarze
Prześlij komentarz