Kluski śląskie
6 porcji
Składniki:
2 kg ziemniaków
500 g mąki ziemniaczanej
2-3 łyżki mąki pszennej
2-3 żółtka
sól
500 g mąki ziemniaczanej
2-3 łyżki mąki pszennej
2-3 żółtka
sól
Sposób przygotowania:
Ugotować ziemniaki i lekko przestudzone przepuścić przez praskę.
Ugnieść w misce, wyjąć 1/4 masy i w to miejsce wsypać obie mąki by wyrównać poziom.
Dodać pozostałe składniki i wyrobić masę na kluski. Jeśli ciasto jest zbyt suche dodać jajko.
Kluski uformować w kuleczki z dziurką.
Gotować w osolonej wodzie, jak wypłyną 2 minuty.
Można mrozić - ugotowana i odparowane.
Ugnieść w misce, wyjąć 1/4 masy i w to miejsce wsypać obie mąki by wyrównać poziom.
Dodać pozostałe składniki i wyrobić masę na kluski. Jeśli ciasto jest zbyt suche dodać jajko.
Kluski uformować w kuleczki z dziurką.
Gotować w osolonej wodzie, jak wypłyną 2 minuty.
Można mrozić - ugotowana i odparowane.
Komentarze
Prześlij komentarz