Kurczak z dynią i pieczarkami
4 porcje
Składniki:
400 g filetów z
kurczaka
1 łyżka lisków
świeżego tymianku (lub 1/2 łyżeczki suszonego)
450 g obranej dyni
300 g pieczarek
1 mała cebula
3 łyżki mąki
2 i 1/2 łyżki masła
1 łyżka oliwy
125 ml śmietanki
30%
600 ml bulionu
(gotowego lub domowego np. WARZYWNEGO)
1 łyżka posiekanej
natki pietruszki
Sposób przygotowania:
Kurczaka przekroić
na kawałki. Oprószyć solą, świeżo zmielonym pieprzem, dodać tymianek i 1 łyżkę
oliwy. Dokładnie wymieszać, następnie obtoczyć w 2 łyżkach mąki.
Obraną dynię
pokroić w kostkę. Pieczarki pokroić na plasterki lub kawałki. Cebulę pokroić w
kosteczkę.
Rozgrzać dużą
patelnię lub garnek z grubym i nieprzywierającym dnem. Dodać 1 łyżkę masła i
włożyć kurczaka. Smażyć na większym ogniu przez około 2 minuty z każdej strony
na lekko złoty kolor. Wyjąć na talerz.
Do tego samego
garnka wlać 1 łyżkę oliwy i wrzucić pieczarki oraz cebulę. Smażyć na większym
ogniu przez około 1 - 2 minuty, aż będą zrumienione, wyjąć na talerz.
Do garnka włożyć
dynię, 1/2 łyżkę masła, posolić i podsmażać przez około 2 - 3 minuty. Dodać
kurczaka i podgrzewać razem przez 1 - 2 minuty, uważając aby dynia się nie
przypaliła.
Wlać gorący bulion
i całość zagotować. Przykryć i gotować na umiarkowanym ogniu przez około 3
minuty aż dynia będzie miękka.
Dodać śmietankę i
natkę pietruszki, delikatnie przemieszać składniki. Dodać odłożone pieczarki i
gotować bez przykrycia przez około 1 minutę, aż sos zgęstnieje. Podawać np. z
ziemniakami.
Komentarze
Prześlij komentarz