Kurczak z dynią i pieczarkami


4 porcje

Składniki:
400 g filetów z kurczaka
1 łyżka lisków świeżego tymianku (lub 1/2 łyżeczki suszonego)
450 g obranej dyni
300 g pieczarek
1 mała cebula
3 łyżki mąki
2 i 1/2 łyżki masła
1 łyżka oliwy
125 ml śmietanki 30%
600 ml bulionu (gotowego lub domowego np. WARZYWNEGO)

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Kurczaka przekroić na kawałki. Oprószyć solą, świeżo zmielonym pieprzem, dodać tymianek i 1 łyżkę oliwy. Dokładnie wymieszać, następnie obtoczyć w 2 łyżkach mąki.

Obraną dynię pokroić w kostkę. Pieczarki pokroić na plasterki lub kawałki. Cebulę pokroić w kosteczkę.

Rozgrzać dużą patelnię lub garnek z grubym i nieprzywierającym dnem. Dodać 1 łyżkę masła i włożyć kurczaka. Smażyć na większym ogniu przez około 2 minuty z każdej strony na lekko złoty kolor. Wyjąć na talerz.

Do tego samego garnka wlać 1 łyżkę oliwy i wrzucić pieczarki oraz cebulę. Smażyć na większym ogniu przez około 1 - 2 minuty, aż będą zrumienione, wyjąć na talerz.

Do garnka włożyć dynię, 1/2 łyżkę masła, posolić i podsmażać przez około 2 - 3 minuty. Dodać kurczaka i podgrzewać razem przez 1 - 2 minuty, uważając aby dynia się nie przypaliła.

Wlać gorący bulion i całość zagotować. Przykryć i gotować na umiarkowanym ogniu przez około 3 minuty aż dynia będzie miękka.


Dodać śmietankę i natkę pietruszki, delikatnie przemieszać składniki. Dodać odłożone pieczarki i gotować bez przykrycia przez około 1 minutę, aż sos zgęstnieje. Podawać np. z ziemniakami.

Komentarze