Pasta z łososia i suszonych pomidorów


Składniki:
40 - 50 g cebuli, przekrojonej na pół
4-5 suszonych pomidorów
1 garść liści świeżej bazylii
150 - 200 g łososia, z puszki, wędzonego, w płatach lub pokrojonego na kawałki
200 g serka śmietankowego
30 g kwaśnej śmietany, 12% tłuszczu
ewentualnie: czarne oliwki, kapary


Sposób przygotowania:

Do naczynia miksującego włożyć bazylię, rozdrobnić 5s/obr.5. Dodać cebulę i suszone pomidory, rozdrobnić 5s/obr.5. Zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.

Dodać łososia, rozdrobnić 6s/obr.4.

Dodać serek śmietankowy i śmietanę, wymieszać 5s/obr.5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, w razie potrzeby wymieszać ponownie 5s/obr.5.


Pastę udekorować czarnymi oliwkami i krążkami cebuli, podawać jako dodatek do pieczywa.

Komentarze