Pieczone warzywa z sosem tahini


2 porcje

Składniki:
1 batat
2 marchewki
1 duża pietruszka
sól
kumin
świeże zioła: kolendra, mięta
pestki granatu
oliwa

Sos:
2 łyżki tahiny
2 łyżki soku z cyrtyny
2-3 łyżki wody
1 ząbek czosnku
sól, pieprz


Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Warzywa wyszorować, pokroić na mniejsze części. Całość spryskać oliwą. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, obsypać delikatnie solą i kuminem. Zapiekać przez 20 – 30 minut – w zależności od tego, na jak duże są kawałki warzyw.

W międzyczasie zioła umyć i osuszyć, wydłubać pestki z granatu i przygotować sos: do szklanki wlać tahinę, bardzo drobno posiekany czosnek oraz sok z cytryny. Powoli mieszać do czasu, aż sos zacznie robić się kremowy i rzadki, wtedy dodawać po jednej łyżce wody, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Doprawić do smaku solą i szczyptą czarnego pieprzu.


Upieczone bataty polać sosem, obsypać ziołami oraz granatem, podawać z resztą sosu w miseczce. Dobre zarówno na gorąco, jak i na zimno jako drugie śniadanie na wynos.



Komentarze