Pieczone warzywa z sosem tahini
Składniki:
1 batat
2 marchewki
1 duża pietruszka
sól
kumin
świeże zioła: kolendra, mięta
pestki granatu
oliwa
Sos:
2 łyżki tahiny
2 łyżki soku z cyrtyny
2-3 łyżki wody
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
1 batat
2 marchewki
1 duża pietruszka
sól
kumin
świeże zioła: kolendra, mięta
pestki granatu
oliwa
Sos:
2 łyżki tahiny
2 łyżki soku z cyrtyny
2-3 łyżki wody
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzać
do 220 stopni. Warzywa wyszorować, pokroić na mniejsze części. Całość spryskać oliwą. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, obsypać delikatnie
solą i kuminem. Zapiekać przez 20 – 30 minut – w zależności od tego, na jak duże są
kawałki warzyw.
W międzyczasie
zioła umyć i osuszyć, wydłubać pestki z granatu i przygotować sos: do szklanki
wlać tahinę, bardzo drobno posiekany czosnek oraz sok z cytryny. Powoli mieszać
do czasu, aż sos zacznie robić się kremowy i rzadki, wtedy dodawać po jednej
łyżce wody, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Doprawić do smaku solą i
szczyptą czarnego pieprzu.
Upieczone bataty
polać sosem, obsypać ziołami oraz granatem, podawać z resztą sosu w miseczce.
Dobre zarówno na gorąco, jak i na zimno jako drugie śniadanie na wynos.
Komentarze
Prześlij komentarz