Sernik z galaretką i owocami
12 porcji
Składniki:
1 opakowanie
galaretki brzoskwiniowej, w proszku, słodzonej (do masy serowej)
woda, gorąca, do
rozpuszczenia galaretek
1 opakowanie
galaretki wiśniowej, w proszku, słodzonej (na wierzch sernika)
100 g cukru
60 g masła,
pokrojonego na kawałki
500 g twarogu,
pokrojonego na kawałki
1 opakowanie
biszkoptów (100 g)
owoce, świeże lub z puszki
Sposób przygotowania:
Galaretkę
brzoskwiniową rozpuścić w ½ ilości gorącej wody podanej na opakowaniu, odstawić
do ostudzenia, aż galaretka zacznie delikatnie tężeć. Galaretkę wiśniową
rozpuścić w ¾ ilości gorącej wody podanej na opakowaniu, odstawić do ostudzenia.
Do czystego i
suchego naczynia miksującego wsypać cukier, zmielić 15s/obr.10.
Dodać masło,
podgrzewać 3min/60°C/obr.1, pozostawić do ostudzenia w naczyniu miksującym.
Do naczynia
miksującego dodać twaróg, wymieszać przy pomocy kopystki 1min30s/obr.6,
następnie wymieszać 1min30s/obr.6, w tym czasie przez otwór w pokrywie
naczynia miksującego stopniowo wlewać ostudzoną, tężejącą galaretkę brzoskwiniową.
Po wlaniu całej galaretki założyć miarkę, aby zapobiec chlapaniu zawartości
naczynia miksującego.
Dno tortownicy (Ø
24 cm) wyłożyć biszkoptami, przełożyć na nie masę serową, odstawić do lodówki.
Gdy masa stężeje, ułożyć na niej kawałki owoców i zalać całość tężejącą
galaretką wiśniową. Ponownie odstawić do lodówki na kilka godzin.
Sernik na zimno z
galaretką i owocami podawać schłodzony.
Komentarze
Prześlij komentarz