Sernik z galaretką i owocami

12 porcji

Składniki:
1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej, w proszku, słodzonej (do masy serowej)
woda, gorąca, do rozpuszczenia galaretek
1 opakowanie galaretki wiśniowej, w proszku, słodzonej (na wierzch sernika)
100 g cukru
60 g masła, pokrojonego na kawałki
500 g twarogu, pokrojonego na kawałki
1 opakowanie biszkoptów (100 g)

owoce, świeże lub z puszki


Sposób przygotowania:

Galaretkę brzoskwiniową rozpuścić w ½ ilości gorącej wody podanej na opakowaniu, odstawić do ostudzenia, aż galaretka zacznie delikatnie tężeć. Galaretkę wiśniową rozpuścić w ¾ ilości gorącej wody podanej na opakowaniu, odstawić do ostudzenia.

Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, zmielić 15s/obr.10.

Dodać masło, podgrzewać 3min/60°C/obr.1, pozostawić do ostudzenia w naczyniu miksującym.

Do naczynia miksującego dodać twaróg, wymieszać przy pomocy kopystki 1min30s/obr.6, następnie wymieszać 1min30s/obr.6, w tym czasie przez otwór w pokrywie naczynia miksującego stopniowo wlewać ostudzoną, tężejącą galaretkę brzoskwiniową. Po wlaniu całej galaretki założyć miarkę, aby zapobiec chlapaniu zawartości naczynia miksującego.

Dno tortownicy (Ø 24 cm) wyłożyć biszkoptami, przełożyć na nie masę serową, odstawić do lodówki. Gdy masa stężeje, ułożyć na niej kawałki owoców i zalać całość tężejącą galaretką wiśniową. Ponownie odstawić do lodówki na kilka godzin.


Sernik na zimno z galaretką i owocami podawać schłodzony.

Komentarze