Szakszuka
2 porcje
Składniki:
2 pomidory
1/2 łyżki masła lub
oliwy
1/2 ząbka czosnku
przyprawy: sól i
świeżo zmielony pieprz, szczypta oregano oraz opcjonalnie chili i kminu
rzymskiego
2 jajka
do podania: świeża
bazylia, bagietka
Sposób przygotowania:
Przygotować
pomidory: sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki, wykroić szypułki,
miąższ pokroić w kosteczkę.
Na niedużą patelnię
(około 20 cm średnicy) włożyć masło lub wlać oliwę oraz starty czosnek, chwilę
podsmażyć.
Pomidory włożyć na
patelnię, doprawić solą, pieprzem i przyprawami. Wymieszać i intensywnie smażyć
na większym ogniu przez około 4 minuty, już bez mieszania (wówczas pomidory
odparują i zachowają swoją strukturę, jeśli będziemy mieszać zrobi się
przecier).
Do podsmażonych
pomidorów wbić jajka, doprawić solą. Przykryć i gotować przez około 3 minuty
lub do czasu aż białka jajek będą ścięte. Podawać ze świeżą bazylią i bagietką.
Komentarze
Prześlij komentarz