Zupa prezydencka
Składniki:
Klopsiki
Klopsiki
500 g mięsa mielonego wieprzowego (z łopatki)
1 mała, drobno posiekana cebula
1 jajko
1 mała kajzerka, namoczona w wodzie i dobrze odciśnięte
mąka pszenna, bułka tarta
sól, pieprz, olej
Zupa
2 litry bulionu
2-3 papryki
przecier pomidorowy
ryż makaronowy
pieprz cayenne lub chili
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Klopsiki
Składniki wymieszać i wyrabiać mięso aż będzie kleiste. Mokrymi rękami uformować kotlety i obtoczyć w mące i bułce tartej. Smażyć na małym ogniu pod przykryciem 5 minut, następnie obrócić i smażyć bez przykrycia kolejne 5 minut
Zupa
Paprykę pokroić w kosteczkę i poddusić. Ryż makaronowy ugotować al dente.
Bulion wymieszać z przecierem i podgrzać. Dodać paprykę, makaron i klopsiki. Doprawić do samku i zagotować.
Składniki wymieszać i wyrabiać mięso aż będzie kleiste. Mokrymi rękami uformować kotlety i obtoczyć w mące i bułce tartej. Smażyć na małym ogniu pod przykryciem 5 minut, następnie obrócić i smażyć bez przykrycia kolejne 5 minut
Zupa
Paprykę pokroić w kosteczkę i poddusić. Ryż makaronowy ugotować al dente.
Bulion wymieszać z przecierem i podgrzać. Dodać paprykę, makaron i klopsiki. Doprawić do samku i zagotować.
Komentarze
Prześlij komentarz