Zupa ziemniaczano-ogórkowa
6 porcji
Składniki:
5-6 ziemniaków
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 seler
3 łyżki masła
1,5 litra bulionu
1 szklanka soku z kiszonych ogórków
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
2-3 łyżki koperku
1/2 szklanki śmietany 18%
304 kiszone ogórki
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 seler
3 łyżki masła
1,5 litra bulionu
1 szklanka soku z kiszonych ogórków
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
2-3 łyżki koperku
1/2 szklanki śmietany 18%
304 kiszone ogórki
Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek posiekać. Ziemniaki i seler obrać i pokroić w kostkę.
W garnku rozgrzać masło i podsmażyć cebulę i czosnek przez około 2 minuty.
Dodać ziemniaki i seler. Dusić 5 minut, mieszając co jakiś czas.
Gdy ziemniaki trochę zmiękną, wlać bulion, doprawić gałką, solą i pieprzem. Gotować 10 minut.
Po tym czasie dolać sok z ogórków i podgrzewać kolejne 10 minut.
Zupę zabielić śmietaną z zimną wodą i zmiksować na gładki krem.
Udekorować pokrojonymi w kostkę ogórkami kiszonymi i koperkiem.
W garnku rozgrzać masło i podsmażyć cebulę i czosnek przez około 2 minuty.
Dodać ziemniaki i seler. Dusić 5 minut, mieszając co jakiś czas.
Gdy ziemniaki trochę zmiękną, wlać bulion, doprawić gałką, solą i pieprzem. Gotować 10 minut.
Po tym czasie dolać sok z ogórków i podgrzewać kolejne 10 minut.
Zupę zabielić śmietaną z zimną wodą i zmiksować na gładki krem.
Udekorować pokrojonymi w kostkę ogórkami kiszonymi i koperkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz