Duszona kalarepka
2 porcje
Składniki:
1/3 średniej cebuli, posiekanej w
drobną kosteczkę
1 łyżka masła
1 kalarepka
sól morska i świeżo zmielony czarny
pieprz
1/4 szklanki białego wina
1/3 szklanki śmietanki kremowej 30% (można chudszą by nie było za tłuste)
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyżka posiekanych listków świeżego
tymianku
Sposób przygotowania:
Kalarepkę obrać,
przekroić na pół i pokroić w jak najcieńsze plasterki. Na patelni roztopić
masło, dodać cebulę i smażyć na wolnym ogniu przez około 3 minuty, mieszając aż
cebula się zeszkli (nie rumienić).
Wlać wino i połowę odparować. Włożyć
kalarepkę, doprawić solą i pieprzem, przykryć i dusić przez około 10 minut od
czasu do czasu mieszając.
Pod koniec wlać śmietankę kremową, dodać koperek oraz
tymianek i chwilę pogotować aż sos zgęstnieje.
Jeśli mamy
kalarepkę z liśćmi, można je dodać pod koniec duszenia się kalarepki.

Komentarze
Prześlij komentarz