Duszona kalarepka


2 porcje

Składniki:
1/3 średniej cebuli, posiekanej w drobną kosteczkę
1 łyżka masła
1 kalarepka
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
1/4 szklanki białego wina
1/3 szklanki śmietanki kremowej 30% (można chudszą by nie było za tłuste)
1 łyżka posiekanego koperku

1 łyżka posiekanych listków świeżego tymianku

Sposób przygotowania:

Kalarepkę obrać, przekroić na pół i pokroić w jak najcieńsze plasterki. Na patelni roztopić masło, dodać cebulę i smażyć na wolnym ogniu przez około 3 minuty, mieszając aż cebula się zeszkli (nie rumienić). 

Wlać wino i połowę odparować. Włożyć kalarepkę, doprawić solą i pieprzem, przykryć i dusić przez około 10 minut od czasu do czasu mieszając. 

Pod koniec wlać śmietankę kremową, dodać koperek oraz tymianek i chwilę pogotować aż sos zgęstnieje.

Jeśli mamy kalarepkę z liśćmi, można je dodać pod koniec duszenia się kalarepki.

Komentarze