Krem z cukinii

4 porcje

Składniki:
50 g cebuli, przekrojonej na pół
1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
500 g cukinii, pokrojonej na kawałki
500 g wody
1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
1 łyżeczka soli, plus dodatkowa porcja do smaku
1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego, plus dodatkowa porcja do smaku
10 g masła

40 g serka kremowego


Sposób przygotowania:

Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić 3s/obr.5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.

Dodać cukinię, wodę, koncentrat bulionu warzywnego, sól i pieprz, gotować 15min/100°C/obr.1.


Dodać masło i serek, zmiksować 1min/obr.4-8, stopniowo zwiększając obroty. Doprawić do smaku, podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

Komentarze