Lemoniada borówkowa z lawendą
15 porcji
Składniki:
1 kg borówek
250 g cukru
4 l wody
sok z 1 cytryny (lub 1 łyżka kwasku cytrynowego)
1 łyżka suszonej lawendy
Owoce, cukier, lawendę i kwasek cytrynowy zalać wodą i zagotować. Zmniejszyć moc palnika do minimum i gotować całość 40 minut.
Po tym czasie odstawić garnek z palnika i pozostawić do ostygnięcia. Kompot najlepiej pozostawić na 10 godzin, by owoce puściły jak najwięcej soku.
250 g cukru
4 l wody
sok z 1 cytryny (lub 1 łyżka kwasku cytrynowego)
1 łyżka suszonej lawendy
Sposób przygotowania:
Owoce, cukier, lawendę i kwasek cytrynowy zalać wodą i zagotować. Zmniejszyć moc palnika do minimum i gotować całość 40 minut.
Po tym czasie odstawić garnek z palnika i pozostawić do ostygnięcia. Kompot najlepiej pozostawić na 10 godzin, by owoce puściły jak najwięcej soku.
Komentarze
Prześlij komentarz