Naan
4 duże chlebki
Składniki:
700 g mąki pszenna typ 650
160 ml letniej wody
15 - 20 gram drożdży
1 łyżeczka soli
1½ łyżeczka glukozy lub cukru
1 szczypta proszku do pieczenia
200 ml letniego mleka
1 łyżka oleju
Drożdże wrzucić do wody, mleka i glukozy. Wymieszać i odstawić na 2 minuty.
Dodać resztę składników i wyrabiać ciasto minimum 8 minut.
Pozostawić do wyrośnięcia około godziny.
Piec w maksymalnej temperaturze(275°C) na kamieniu lub blaszce około 4 minut.
Podawać z masłem i czosnkiem.
Sposób przygotowania:
Drożdże wrzucić do wody, mleka i glukozy. Wymieszać i odstawić na 2 minuty.
Dodać resztę składników i wyrabiać ciasto minimum 8 minut.
Pozostawić do wyrośnięcia około godziny.
Piec w maksymalnej temperaturze(275°C) na kamieniu lub blaszce około 4 minut.
Podawać z masłem i czosnkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz