Pieczone warzywa po grecku
Składniki:
1 bakłażan
1 papryka
2 czerwone cebule
1 koper włoski
1 cukinia
sól, pieprz, oliwa
do podania: garść czarnych oliwek, garść nasion granatu
Sos tzatziki:
1 jogurt grecki
1 ząbek czosnku
1 garść koperku
1 świeży ogórek
sól, pieprz
1 papryka
2 czerwone cebule
1 koper włoski
1 cukinia
sól, pieprz, oliwa
do podania: garść czarnych oliwek, garść nasion granatu
Sos tzatziki:
1 jogurt grecki
1 ząbek czosnku
1 garść koperku
1 świeży ogórek
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Warzywa pokroić na mniejsze części. Koper włoski lepiej cieniej.
Wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia. Oprószyć solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami. Spryskać oliwą.
Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Zapiekać przez 20 – 30 minut – w zależności od tego, na jak duże są kawałki warzyw.
Ogórek starkować na grubych oczkach. Czosnek wycisnąć. Wymieszać z resztą składników na sos.
Podawać warzywa obsypane oliwkami oraz granatem wraz z sosem.
Wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia. Oprószyć solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami. Spryskać oliwą.
Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Zapiekać przez 20 – 30 minut – w zależności od tego, na jak duże są kawałki warzyw.
Ogórek starkować na grubych oczkach. Czosnek wycisnąć. Wymieszać z resztą składników na sos.
Podawać warzywa obsypane oliwkami oraz granatem wraz z sosem.

Komentarze
Prześlij komentarz