Wegański mus czekoladowy


4-5 porcji

Składniki:
150 g gorzkiej czekolady
150 ml aquafaby, czyli wody z puszki ciecierzycy
1 – 2 łyżki cukru pudru, opcjonalnie
szczypta soli


Sposób przygotowania:
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. W tym pierwszym wypadku w niedużym garnku zagotować wodę, na garnku położyć metalową miseczkę w taki sposób, aby nie dotykała dnem wrzątku. Do miseczki wsypać posiekaną czekoladę i energicznie mieszać do momentu, aż czekolada się roztopi. Wtedy zdjąć z garnka i odstawić obok do wystudzenia.

Wodę z ciecierzycy wlać do do miski, dodać sól i przy pomocy miksera(obr.4 z motylkiem) ubijać przez 5 minut(lub więcej) na sztywną pianę. 

Dodawać po łyżce cukru i dalej ubijać, a na koniec dodać przestudzoną, rozpuszczoną czekoladę i delikatnie wymieszać szpatułką.

Przelać do przygotowanych pucharków i włożyć na godzinę do lodówki. 

Podawać ze świeżymi owocami lub owocowym sosem.

Porady:
Ilość użyta w tym przepisie odpowiada ilości z jednej 400 ml puszki ciecierzycy.

Czekolada powinna wystygnąć do momentu, aż będzie letnia, ale wciąż płynna. Jeśli będzie za ciepła mus nie będzie puszysty, bo piana opadnie.

Gotowy mus może stać w lodówce przez 5 dni. Dobrze smakuje z ulubionymi owocami lub konfiturą. Warto też do czekolady dodać szczyptę chili albo łyżeczkę mocnej kawy.

Komentarze