Kurczak z Antyli
Składniki:
45 g wiórków kokosowych
4 pojedyncze piersi z kurczaka (ok. 680 g)
400 ml mleczka kokosowego
1 duża szczypta kurkumy
2 średnie pomidory (340 g), obrane ze skórki, pokrojone w kostkę (bez pestek)
2 średnie cebule (260 g), pokrojone w piórka
3 gałązki tymianku
75 ml wody
sól, pieprz
1/2 świeżego ananasa pokrojonego w kostkę
3 łyżki kolendry (1 pęczek)
2 łyżki oleju rzepakowego
200 g ryżu basmati
4 pojedyncze piersi z kurczaka (ok. 680 g)
400 ml mleczka kokosowego
1 duża szczypta kurkumy
2 średnie pomidory (340 g), obrane ze skórki, pokrojone w kostkę (bez pestek)
2 średnie cebule (260 g), pokrojone w piórka
3 gałązki tymianku
75 ml wody
sól, pieprz
1/2 świeżego ananasa pokrojonego w kostkę
3 łyżki kolendry (1 pęczek)
2 łyżki oleju rzepakowego
200 g ryżu basmati
Sposób przygotowania:
Piersi z kurczaka pokroić na kawałki i doprawić solą i pieprzem.
Rozgrzać wok z 2 łyżkami oleju rzepakowego i obsmażyć kurczaka na złoto.
Dodać cebulę i dalej smażyć 3 minuty.
Dodać wiórki kokosowe, smażyć około 1 minuty ciągle mieszając.
Dodać mleczko kokosowe i 75 ml wody. Dodać dużą szczyptę kurkumy, pomidory, ananas i tymianek.
Zagotować pod przykryciem. Potem zmniejszyć ogień. Dusić 20 minut aż zgęstnieje.
Doprawić solą i pieprzem oraz posiekaną kolendrą.
Podawać z ryżem basmati.
Rozgrzać wok z 2 łyżkami oleju rzepakowego i obsmażyć kurczaka na złoto.
Dodać cebulę i dalej smażyć 3 minuty.
Dodać wiórki kokosowe, smażyć około 1 minuty ciągle mieszając.
Dodać mleczko kokosowe i 75 ml wody. Dodać dużą szczyptę kurkumy, pomidory, ananas i tymianek.
Zagotować pod przykryciem. Potem zmniejszyć ogień. Dusić 20 minut aż zgęstnieje.
Doprawić solą i pieprzem oraz posiekaną kolendrą.
Podawać z ryżem basmati.
Komentarze
Prześlij komentarz