Linguine z krewetkami i chorizo
4 porcje
Składniki:
400 g linguine
2 łyżki masła
pół szalotki posiekanej
1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
1,5 łyżki mąki
300 ml mleka
65 ml kremówki 36%
4 papryki czerwone, opieczone i obrane ze skóry
80 g startego parmezanu
300 g chorizo
sól, pieprz
200 g krewetek
do podania: parmezan i bazylia
Na patelni podsmażyć pokrojone chorizo, pod koniec dodać krewetki i szybko obsmażyć z obu stron.
Całość razem z wytopionym tłuszczem wymieszać z odcedzonym makaronem, 1-2 łyżami wody w jego gotowania oraz sosem.
Podawać z parmezanem i bazylią.
2 łyżki masła
pół szalotki posiekanej
1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
1,5 łyżki mąki
300 ml mleka
65 ml kremówki 36%
4 papryki czerwone, opieczone i obrane ze skóry
80 g startego parmezanu
300 g chorizo
sól, pieprz
200 g krewetek
do podania: parmezan i bazylia
Sposób przygotowania:
Makaron ugotować al dente.
Rozgrzać masło i zeszklić szalotkę i czosnek. Oprószyć mąką i zasmażyć przez 1 minutę. Wlać mleko i doprowadzić do wrzenia, ciągle mieszając.
Dodać śmietanę i wymieszać. Dodać kawałki papryki i parmezan. Mieszać aż ser się rozpuści. Sos zmiksować blenderem i przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Rozgrzać masło i zeszklić szalotkę i czosnek. Oprószyć mąką i zasmażyć przez 1 minutę. Wlać mleko i doprowadzić do wrzenia, ciągle mieszając.
Dodać śmietanę i wymieszać. Dodać kawałki papryki i parmezan. Mieszać aż ser się rozpuści. Sos zmiksować blenderem i przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Całość razem z wytopionym tłuszczem wymieszać z odcedzonym makaronem, 1-2 łyżami wody w jego gotowania oraz sosem.
Podawać z parmezanem i bazylią.
Komentarze
Prześlij komentarz