Massaman curry
Składniki:
3 łyżeczki pasty massaman
500 g kurczaka, wołowiny lub wieprzowiny, pokrojonej na kawałki
700 g mleczka kokosowego
3 łyżki orzeszków ziemnych
3 cebule, pokrojone w piórka
500 g ziemniaków
3 listki laurowe
5 strączków kardamonu (wydostać ziarna), podprażonych
1 cm kory cynamonu, podprażonego
3 łyżki cukru palmowego
3 łyżki pasty z tamaryndowca
3 łyżki soku z limonki
2 łyżki sosu rybnego
olej kokosowy (lub inny)
500 g kurczaka, wołowiny lub wieprzowiny, pokrojonej na kawałki
700 g mleczka kokosowego
3 łyżki orzeszków ziemnych
3 cebule, pokrojone w piórka
500 g ziemniaków
3 listki laurowe
5 strączków kardamonu (wydostać ziarna), podprażonych
1 cm kory cynamonu, podprażonego
3 łyżki cukru palmowego
3 łyżki pasty z tamaryndowca
3 łyżki soku z limonki
2 łyżki sosu rybnego
olej kokosowy (lub inny)
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać i uparować - w TM 25min/Varoma/obr.1.
Na woku podsmażyć pastę massaman z olejem aż zacznie pachnieć. Dodać kurczaka i lekko podsmażyć.
Wlać mleczko kokosowe i dodać cebulę wraz z kardamonem, cynamonem i liśćmi laurowymi.
Dusić 15-25 minut, żeby mięso się ugotowało. Dodać orzeszki i ziemniaki.
Doprawić cukrem palmowym, tamaryndowcem, limonką oraz sosem rybnym by danie miało wyważony słodko-kwaśny smak.
Podawać z ryżem.
Na woku podsmażyć pastę massaman z olejem aż zacznie pachnieć. Dodać kurczaka i lekko podsmażyć.
Wlać mleczko kokosowe i dodać cebulę wraz z kardamonem, cynamonem i liśćmi laurowymi.
Dusić 15-25 minut, żeby mięso się ugotowało. Dodać orzeszki i ziemniaki.
Doprawić cukrem palmowym, tamaryndowcem, limonką oraz sosem rybnym by danie miało wyważony słodko-kwaśny smak.
Podawać z ryżem.
Komentarze
Prześlij komentarz