Badridżani- Bakłażany po gruzińsku


20 porcji

Składniki:
3 bakłażany (jak najdłuższe)
200 g orzechów włoskich
3 ząbki czosnku
2 -3 ostre papryki według uznania, opcjonalnie jedna dodatkowa do dekoracji
1 łyżka ziaren kolendry
garść posiekanej świeżej kolendry
sól
kilka łyżek gorącej wody

olej do smażenia
1 granat


Sposób przygotowania:

Zacząć od odgoryczenia bakłażanów. Pokroić je na półcentymetrowe(albo nawet cieńsze) plastry wzdłuż dłuższej krawędzi („piętek” bakłażana nie będzie wykorzystywany do zawijania), posolić i odstawić na 15- 25 minut. W tym czasie przygotować pastę orzechową i obrać granat.

Orzechy wsypać do moździerza lub blendera i rozdrobnić. Ucierać w moździerzu ziarna kolendry z ząbkami czosnku i solą, wymieszać z orzechami i kilkoma łyżkami gorącej wody i mieszać. Powinno się otrzymać konsystencję pasty. Dodać pokrojoną na drobne kawałki papryczkę chilli, nasiona granatu i posiekaną świeżą kolendrę. Wymieszać i odstawić pastę na bok.

Opłukać i osuszyć plastry bakłażana, najlepiej w ręczniku papierowym. Rozgrzać olej na patelni i smażyć bakłażana przyrumieniając go z dwóch stron. Trzeba uważać, aby go za mocno nie przyrumienić – wtedy nie będzie on wystarczająco elastyczny przy zwijaniu i będzie się „łamał”. Po zdjęciu plastrów z patelni odsączyć tłuszcz na ręcznikach papierowych, dzięki temu zawijaski nie będą tłuste.


Kiedy plastry ostygną smarować je z jednej strony pastą i zwijamy. Po zawinięciu udekorować wierzch pestkami granatu. Układać zawijaski na talerzu i wstawić na godzinę do lodówki.




Komentarze