Badridżani- Bakłażany po gruzińsku
20 porcji
Składniki:
3 bakłażany (jak najdłuższe)
200 g orzechów włoskich
3 ząbki czosnku
2 -3 ostre papryki według uznania,
opcjonalnie jedna dodatkowa do dekoracji
1 łyżka ziaren kolendry
garść posiekanej świeżej kolendry
sól
kilka łyżek gorącej wody
olej do smażenia
1 granat
Sposób przygotowania:
Zacząć od odgoryczenia bakłażanów. Pokroić je na półcentymetrowe(albo nawet cieńsze) plastry wzdłuż dłuższej krawędzi („piętek” bakłażana nie
będzie wykorzystywany do zawijania), posolić i odstawić na 15- 25 minut. W tym
czasie przygotować pastę orzechową i obrać granat.
Orzechy wsypać do moździerza lub blendera i rozdrobnić. Ucierać w moździerzu ziarna kolendry
z ząbkami czosnku i solą, wymieszać z orzechami i kilkoma łyżkami gorącej wody i
mieszać. Powinno się otrzymać konsystencję pasty. Dodać pokrojoną na
drobne kawałki papryczkę chilli, nasiona granatu i posiekaną świeżą kolendrę. Wymieszać i odstawić pastę na bok.
Opłukać i
osuszyć plastry bakłażana, najlepiej w ręczniku papierowym. Rozgrzać olej
na patelni i smażyć bakłażana
przyrumieniając go z dwóch stron. Trzeba uważać, aby go za mocno nie
przyrumienić – wtedy nie będzie on wystarczająco elastyczny przy zwijaniu i
będzie się „łamał”. Po zdjęciu plastrów z patelni odsączyć tłuszcz na
ręcznikach papierowych, dzięki temu zawijaski nie będą tłuste.
Kiedy plastry
ostygną smarować je z jednej strony pastą i zwijamy. Po zawinięciu udekorować wierzch pestkami granatu. Układać zawijaski na talerzu i wstawić na godzinę do lodówki.
Komentarze
Prześlij komentarz