Marchewka karmelizowana z imbirem
2 porcje
Składniki:
300 g marchwi, obranej i pokrojonej
w słupki
10 g świeżego imbiru, obranego i
bardzo drobno pokrojonego
1 łyżka masła
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka dowolnych świeżych ziół,
posiekanych (koperek, rozmaryn, szałwia)
Sposób przygotowania:
Masło rozpuścić na patelni, dodać
imbir, cukier i sól, poddusić 1 minutę. Dodać marchew, obtoczyć w maśle,
podsmażyć kolejne 2 minuty.
Wlać tyle wody, by przykryła marchew. Doprowadzić
do wrzenia i gotować 10-12 minut, co jakiś czas mieszając,
by marchew się nie spaliła.
Marchewka powinna wchłonąć całą wodę
i lekko się skarmelizować. Wymieszać z ziołami, przełożyć na talerz, posypać
serem. Możliwe, że będzie trzeba gotować dłużej by wyparowała cała woda.
Komentarze
Prześlij komentarz