Marchewka karmelizowana z imbirem


2 porcje

Składniki:
300 g marchwi, obranej i pokrojonej w słupki
10 g świeżego imbiru, obranego i bardzo drobno pokrojonego
1 łyżka masła
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka dowolnych świeżych ziół, posiekanych (koperek, rozmaryn, szałwia)

Opcjonalnie: 1 łyżka pokruszonego koziego sera, fety, itp.

Sposób przygotowania:


Masło rozpuścić na patelni, dodać imbir, cukier i sól, poddusić 1 minutę. Dodać marchew, obtoczyć w maśle, podsmażyć kolejne 2 minuty. 

Wlać tyle wody, by przykryła marchew. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10-12 minut, co jakiś czas mieszając, by marchew się nie spaliła. 

Marchewka powinna wchłonąć całą wodę i lekko się skarmelizować. Wymieszać z ziołami, przełożyć na talerz, posypać serem.Możliwe, że będzie trzeba gotować dłużej by wyparowała cała woda.

Komentarze